Asociația „Little People” alături de copiii cu cancer

0

Copiii tratați de cancer în Compartimentul de oncopediatrie al Clinicii de Pediatrie II din Cluj vor putea să treacă mai ușor peste problemele lor de sănătate mulțumită unui spațiu de activități care le este pus la dispoziție pe holul secției unde sunt internați.

Potrivit Agerpres, asociația „Little People” România a anunțat, marți, într-o conferință de presă, finalizarea proiectului de renovare și amenajare a spațiului de activități pentru pacienții copii internați în Compartimentul de oncopediatrie.
“Suntem foarte fericiți că ne aflăm aici, la o secție nouă, renovată, cu un hol foarte frumos, prietenos. Ideea a aparținut celor de la Federația SHARE. (…) O mare parte din banii necesari provin de la un roof party din aprilie 2015, deci tot de la tineri, nu de la cei înstăriți sau de la firme. Așadar, petrecerea și bucuria a contribuit la strângerea de bani pentru renovare. Este o bucurie nu doar pentru micii pacienți, care sunt cei mai importanți beneficiari, ci și pentru personalul medical care lucrează aici și voluntarii noștri care lucrează zilnic cu copiii”, a declarat Katie Rizvi, fondatorul Asociației Little People.
Asociația „Little People” se bucură de o colaborare foarte bună cu personalul medical al secției conduse de Conf. Univ. Dr. Gheorghe Popa, încă din 2008.
„Atmosfera are un rol foarte important în ameliorarea calității vieții și în creșterea sau menținerea compleanței la tratament. Copiii vin cu teamă, dar nu cu groază și acest loc începe să nu le mai creeze acea repulsie inerentă. Mulți copii au în clinică condiții de viață și de joacă mai bune decât acasă. Sunt copii singuri la părinți care aici își găsesc parteneri de joacă. Programele educaționale pe care le practică voluntarii de la Little People au un rol în plus, acela de a-i educa pe acești copii, în sensul de a ști să-și păstreze sănătatea fizică și mintală”, a menționat șeful secției, conf. univ. Dr. Gheorghe Popa.
Departamentul de oncopediatrie al Clinicii de Pediatrie II din Cluj are zece paturi, mereu ocupate. Anual medicii diagnostichează cu cancer și tratează circa 35 de cazuri noi, total atingând cifra de 400 de copii tratați pentru cancer. Gheorghe Popa a subliniat că rata de supraviețuire pe termen lung a crescut semnificativ, circa 70% din copiii întorcându-se acasă sănătoși.
Asociația Little People s-a născut din inițiativa fondatorilor Katie și Shajjad Rizvi în 1996 în Cluj Napoca din dorința de a oferi fiecărui copil și adolescent bolnav de cancer sprijinul de care are nevoie. Scopul principal este acela de a îmbunătăți calității vieții copiilor și tinerilor bolnavi de cancer, prin oferirea unui suport psihosocial pe toată perioada spitalizării și după finalizarea tratamentului, contribuind astfel semnificativ la rata de supraviețuire a acestui grup de bolnavi.
În prezent asociația pune la dispoziția domeniului oncopediatric din România și Republica Moldova o serie de servicii de înaltă calitate, programe zilnice de suport psihosocial a pacienților, evenimente complexe pentru tinerii supraviețuitori de cancer, profesionalism în coordonarea voluntarilor, sprijin material al secțiilor din spital prin proiecte de renovare a camerelor de joacă, donare de aparatură medicală și achiziționarea medicamentelor greu accesibile, grijă și implicare constantă din partea unei echipe dedicate.
Cine dorește să susțină proiectele asociației Little People România poate dona 2 euro trimițând un sms la 8844 cu textul CANCER, astfel publicul larg își poate arăta solidaritatea față de toți copiii bolnavi de cancer din România, beneficiarii direcți ai programelor de intervenție psihosocială oferite de specialiștii și voluntarii asociației.