0.3 C
Iași
vineri, decembrie 27, 2024

Sfântul Andrei: O sărbătoare de seamă pentru români. Tradiții și obiceiuri misterioase în România

Must Read

Sfântul Apostol Andrei este comemorat în fiecare an pe 30 noiembrie. Această zi semnifică debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, continuând cu Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie, și culminând cu Boboteaza, pe 6 ianuarie.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este marcată pe 30 noiembrie în calendarele ortodox, romano-catolic, luteran și anglican. În Scoția, el este sărbătorit pe 9 mai, când au fost aduse relicvele sale, conform informațiilor de pe Wikipedia.

Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri

În noaptea de Sfântul Andrei, granița dintre lumea vizibilă și cea nevăzută se estompează, iar acest moment este considerat favorabil pentru diverse practici de previziune. Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este privită de mulți ca o echivalență a Halloween-ului românesc, datorită unei multitudini de tradiții și superstiții asociate cu această sărbătoare.

”Andrei cap de iarnă” (așa cum este cunoscut în Bucovina) facilitează o interacțiune între elementele malefice și cele benefice, ștergând limitele dintre ele. Conform tradiției populare, în noaptea Sfântului Andrei, ”umblă strigoii” pentru a fura ”mana vacilor”, ”mințile oamenilor” și ”rodul livezilor”. Strigoii sunt sufletele celor decedați, care, din diferite motive, nu au ajuns în lumea de dincolo.

În multe regiuni din România, femeile agăță cununi de usturoi sau ung porțile, ușile și geamurile, precum și cotețele animalelor, cu usturoi zdrobit pentru a împiedica pătrunderea spiritelor malefice. Acest usturoi va fi folosit de-a lungul anului ca remediu pentru diverse afecțiuni și ca mijloc de apărare împotriva forțelor necurate. De asemenea, usturoiul este folosit ca o modalitate de a atrage un potențial partener de viață, sub formă de „ursit”, după ce a fost sfințit la biserică și păstrat lângă icoană.

Pentru a se proteja de strigoi, se mai utilizează firimituri de pâine împrăștiate în curte, pentru a împiedica duhurile să pătrundă în casă în căutare de mâncare, și candele aprinse lângă icoane. Animalele din gospodărie primesc în hrană busuioc sfințit și în apă agheasmă.

De asemenea, în noaptea Sfântului Andrei, oamenii aduc în casă crenguțe de vișin și le pun în apă. Tradiția susține că, dacă acestea înfloresc până la Crăciun, vor avea parte de un an bogat.

Ce fac fetele care vor să își afle ursitul

Fetele care doresc să-și descopere ursitul își pun sub pernă busuioc sfințit, astfel încât imaginea bărbatului să le apară în vis. În anumite zone, se crede că ursitul poate fi văzut dacă fata se așază goală între două oglinzi, ținând o lumânare în mână.

Pentru a afla cine le va fi soț, fetele recurg la celebra turtă din aluat foarte sărat, care, după ce este frământată, se coace pe cărbuni încinși. Jumătate este consumată înainte de culcare, pentru a induce sete, iar cealaltă jumătate este pusă într-un ștergar, sub pernă, până dimineața. Tânărul care le va aduce apă de băut în vis în noaptea de Sfântul Andrei va fi alesul lor în curând.