Călin Georgescu a suferit o înfrângere în procesul său la Tribunalul Uniunii Europene, unde a solicitat să fie obligat Guvernul să refacă turul doi al alegerilor prezidențiale anulate de CCR în 2024. Instanța europeană a respins cererea sa.
Conform ordonanței de respingere, acțiunea lui Georgescu a fost considerată „în mod evident inadmisibilă și, în parte, pe motiv de necompetență clară”, conform informațiilor furnizate de G4Media, preluate ulterior de Mediafax.
Mai jos redăm hotărârea:
„1 Prin cererea sa bazată pe articolele 278 și 279 TFUE, reclamantul, domnul Călin Georgescu, cere, în primul rând, președintelui Tribunalului să oblige Guvernul României să organizeze din nou al doilea tur al alegerilor prezidențiale române, conform reglementărilor legale naționale și internaționale aplicabile, și, în al doilea rând, suspendarea efectelor juridice ale Deciziei Curții Constituționale și constituționale nr., iar în al treilea rând, comunicarea imediată a măsurilor luate către Comisia Europeană („Comisia”) și către Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept.
2 Prin cererea depusă la grefa Tribunalului pe 27 ianuarie 2025, reclamantul a introdus o acțiune conform articolelor 263 și 265 TFUE, solicitând, pe de-o parte, constatarea că Comisia nu a acționat prin neadoptarea măsurilor adecvate de monitorizare a proceselor electorale din România și de prevenire a încălcării drepturilor fundamentale, și, pe de altă parte, o declarație că anumite măsuri respectă legislația Uniunii Europene.
3 Printr-un act separat depus la grefa Tribunalului pe 17 februarie 2025, reclamantul a formulat această cerere de măsuri provizorii.
4 Prin ordonanța de astăzi, Georgescu/România și Comisia (T‑67/25, nepublicată), Tribunalul a respins cererea din cauza principală, pe baza articolului 126 din Regulamentul de procedură al Tribunalului, considerându-se în parte vădit inadmisibilă și în parte pe motiv de necompetență evidentă.
5 Astfel, având în vedere natura accesorie a procedurii de măsuri provizorii în raport cu procedura din cauza principală, nu mai este necesar să se analizeze cererea de măsuri provizorii.
6 Conform articolului 133 din Regulamentul de procedură, în hotărârea sau ordonanța care finalizează procedura se statuează asupra cheltuielilor de judecată. Având în vedere respingerea acțiunii din cauza principală ca fiind vădit inadmisibilă și în parte pe motive de necompetență, este competența judecătorului care examinează cererea provizorie să decidă asupra cheltuielilor aferente cererii de măsuri provizorii.
7 Așa cum prevede articolul 137 din Regulamentul de procedură, în cazul în care o cauză nu este judecată, cheltuielile de judecată sunt la latitudinea Curții.
8 Având în vedere că această ordonanță a fost adoptată înainte ca cererea de măsuri provizorii să fie comunicată României și Comisiei, și înainte ca acestea să poată suporta cheltuieli de judecată, este necesar să se dispună ca reclamantul să suporte propriile cheltuieli de judecată.
Pe aceste motive,
PREȘEDINTELE TRIBUNALULUI UE
1. Nu mai este necesar să se decidă asupra cererii de măsuri provizorii.
2. Domnul Călin Georgescu va suporta propriile cheltuieli de judecată.
Luxemburg, 3 martie 2025.
Absolvent al FJSC în anul 2014, am contribuit la diverse publicații de renume din România.