Sâmbăta lui Lazăr este o sărbătoare din tradiția creștin-ortodoxă, ce se celebrează în sâmbăta ce precede Floriile, marcând începutul Săptămânii Patimilor.
Anul acesta, Floriile se sărbătoresc pe 13 aprilie, deci sâmbăta lui Lazăr cade pe 12 aprilie. Învierea lui Lazăr este o minună înfăptuită de Iisus, menționată doar în Evanghelia după Ioan, în care Fiul lui Dumnezeu îl readuce la viață pe Lazăr din Betania, la patru zile după moartea acestuia.
Sâmbăta lui Lazăr este cunoscută și sub denumirea de Moșii de Florii sau Sâmbăta Morților.
Conform legendei, Lazăr a plecat sâmbătă dimineața, cu o zi înainte de Floriile, cu oile și caprele, lăsându-și mama acasă să-i prepare plăcinte. Neavând ce să le ofere de mâncare, a urcat în copaci pentru a culege muguri pentru oi. Grăbit și gândindu-se la plăcintele de acasă, a căzut de la înălțime. Se spune că Lazăr a murit pe loc, transformându-se în vegetație.
Sâmbăta lui Lazăr. Tradiții și obiceiuri
În sâmbăta lui Lazăr, în mediul rural, femeile evită să torce, temându-se că sufletele celor decedați, care așteaptă la porțile Raiului, ar putea reveni pe pământ. De asemenea, se păstrează obiceiul Lăzărelului, care evocă un zeu al vegetației ce murea și renaștea la începutul fiecărei primăveri.
Cu ocazia sâmbetei de dinaintea Floriilor se obiceiește ca oamenii să cânte Cântecele de Paști, care povestesc despre moartea și învierea lui Lazăr, această înviere fiind un prevestitor al învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Tot în Sâmbăta Floriilor, copiii colindă cu crenguțe de salcie sfințite de preotul satului. Aceștia merg din casă în casă, cântând și aducând urări de bine și sănătate. Vocea lor pură aduce aminte de momentele în care Iisus a fost primit cu slavă și ramuri de măslin în Ierusalim, conform tradițiilor de pe traditii-superstitii.ro.
În Dobrogea, în comuna Izvoarele din județul Tulcea, se păstrează una dintre cele mai frumoase tradiții. De dimineață, un grup de fete îmbrăcate în costume tradiționale colindă din casă în casă, povestind despre moartea lui Lazăr.