31.4 C
Iași
luni, iulie 7, 2025

Ministrul Finanțelor ia o decizie istorică în România: „tăieri drastic în buget”

Must Read

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, solicită tuturor ministerelor să își reducă semnificativ cheltuielile și să respecte bugetele alocate. Acesta a afirmat că primele luni ale anului au fost influențate de creșterile salariale de anul trecut, dar că, din aprilie, ar trebui să înceapă să apară primele efecte ale reducerii cheltuielilor.

„În primele luni, am perceput efectele creșterilor salariale implementate anul trecut, angajările din octombrie, noiembrie și decembrie, precum și procedurile de majorare a salariilor. Acum, lucrurile încep să se stabilizeze și așteptăm ca, în aprilie, să vedem deja primele rezultate ale reducerilor de costuri”, a declarat Tanczos Barna la Antena 3 CNN.

Ministerele se confruntă cu măsuri stricte dacă nu reușesc să reducă costurile
Barna a subliniat faptul că fiecare instituție trebuie să se încadreze în bugetul aprobat, chiar dacă asta implică suspendarea completă a angajărilor. El a menționat că Ministerul Finanțelor va supraveghea atent execuția bugetară și nu exclude măsuri severe pentru cei care nu se conformează.

„Aceasta este misiunea Ministerului Finanțelor: să oblige ministerele să se încadreze în bugetul pe care îl au. Dacă aceasta înseamnă reduceri, atunci trebuie să se aplice aceste măsuri. Dacă este necesar să nu mai angajeze deloc, acest lucru trebuie realizat”, a explicat el.

În același timp, ministrul a evidențiat că obiectivul principal rămâne susținerea investițiilor, în special în contextul unei situații economice externe dificile. El a subliniat importanța utilizării eficiente a resurselor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Să ne concentrăm pe investiții, în special în aceste momente dificile pe plan extern, trebuie să ne bazăm pe resursele noastre din PNRR”, a afirmat Barna.

Oficialul a subliniat că cei 1,3 milioane de angajați din sectorul public trebuie să își îndeplinească responsabilitățile fără a afecta funcționarea instituțiilor.

„Cei 1,3 milioane de oameni sunt români angajați la stat și trebuie să își facă treaba, iar țara nu va suferi dacă fiecare instituție publică își respectă angajamentele. Ne vom asigura că niciun minister nu va ieși din discuție”, a adăugat el.

Ministrul Tanczos Barna a mai menționat că, în situația în care ministerele nu vor reduce cheltuielile de bunăvoie, se vor aplica măsuri forțate, inclusiv reduceri drastice.

„Dacă măsurile nu sunt respectate, da, vom ajunge în situații în care va trebui să tăiem cheltuielile, și ar putea fi necesare tăieri semnificative dacă instituțiile nu acționează voluntar”.

De asemenea, ministrul a subliniat că nu are în vedere creșterea impozitelor sau a taxelor în acest an, concentrându-se exclusiv pe controlul costurilor și eficientizarea aparatului bugetar.

Deși detaliile privind posibile domenii afectate de tăieri nu au fost oferite, mesajul transmis este clar: fiecare instituție trebuie să efectueze măsuri concrete pentru reducerea cheltuielilor.

Tanczos Barna a subliniat că autoritățile au un termen limitat pentru a demonstra că se pot realiza economii fără intervenții drastice din partea Ministerului Finanțelor.

„Mai avem 3 – 4 luni pentru a arăta că reducerea cheltuielilor este posibilă, altfel va trebui să impunem tăieri mai drastice”, a avertizat el.

Declarațiile au fost făcute în contextul unor presiuni bugetare crescute și a nevoii de a menține un echilibru fiscal fără a afecta investițiile strategice.

Ministrul a subliniat că România trebuie să utilizeze inteligent fondurile disponibile prin PNRR și să evite risipa în instituțiile publice.

Oficialul a reiterat că va monitoriza cu atenție cheltuielile fiecărui minister și că depășirile bugetare nu vor fi tolerate, indiferent de justificare.

El a afirmat clar că responsabilitatea respectării bugetului revine fiecărei instituții, iar Ministerul Finanțelor va interveni dacă va fi cazul.