10.3 C
Iași
miercuri, aprilie 16, 2025

Alertă de la Ministerul Apărării: Declarațiile ministrului privind implicarea României în conflictul din Ucraina

Must Read

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a reprezentat România joi, la Reuniunea Coaliţiei de Voinţă (Coalition of the Willing), care s-a desfășurat la sediul Cartierului General al NATO din Bruxelles. Întâlnirea, coordonată de Marea Britanie și Franța, a continuat discuțiile inițiate în martie, la Londra și Paris, axate pe sprijinul pentru Ucraina și întărirea securității europene, conform unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

România, un partener strategic proactiv în NATO

„România, având cea mai extinsă graniță terestră și maritimă cu Ucraina dintre statele NATO, este profund preocupată de stoparea conflictului și de realizarea unui acord de pace care să includă garanții puternice de securitate pentru Ucraina”, a declarat MApN.

În cadrul întâlnirii, ministrul Angel Tîlvăr a subliniat importanța cooperării transatlantice și a evidențiat că negocierea păcii nu poate fi realizată fără implicarea directă a Ucrainei și a Europei. Această afirmație vine în contextul deciziilor luate în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 28 martie.

Fără trupe române trimise în Ucraina

Conform poziției oficiale reafirmate la reuniunea Coalition of the Willing din 27 martie, România nu are intenții de a trimite trupe pe teritoriul ucrainean.

În schimb, autoritățile analizează opțiunea de a oferi suport logistic forțelor internaționale implicate în implementarea eventualelor garanții de securitate post-conflict. MApN a confirmat că va contribui activ la procesul de planificare și coordonare alături de partenerii internaționali.

Securitatea Mării Negre și viitorul Republicii Moldova
În cadrul discuțiilor, ministrul român al apărării a subliniat importanța unei păci durabile în Ucraina, care ar avea un impact direct asupra stabilității în Republica Moldova.

De asemenea, a fost accentuat rolul esențial al Grupului operativ de deminare din Marea Neagră – MCM Black Sea, în cadrul cooperării NATO pentru asigurarea siguranței navigației și a securității maritime. Garantarea libertății de circulație pe mare este considerată un pilon fundamental al viitorului acord de pace.

Absolvent al FJSC în anul 2014, am scris pentru mai multe publicații importante din România.