28.3 C
Iași
luni, iulie 7, 2025

Vremea ia o turnură drastică! După zile toride, iarna s-a instalat! Când începe, de fapt, vara în România?

Must Read

La sfârșitul lunii aprilie, temperaturile ajunseseră aproape de 30 de grade, dar frigul nu s-a lăsat așteptat și a revenit cu o intensitate considerabilă.

Astfel, în ultimele zile, am asistat la o scădere semnificativă a temperaturilor, iar bruma, ploile, furtunile și chiar ninsorile s-au instalat în întreaga țară. Însă, când va începe, cu adevărat, vara în România?

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a declarat că temperaturile scăzute vor persista la nivel național, iar o încălzire notabilă este de așteptat abia după 21 mai.

„Până atunci, în regiunile montane, la altitudini de peste 1.500 de metri, vom continua să înregistrăm lapoviță, ninsoare și acumulări de zăpadă. La Călimani, s-au raportat deja 15 centimetri de zăpadă, iar la Vârful Omu și Bâlea Lac temperaturile au atins -3 grade Celsius”, a explicat Mateescu la România TV.

Până la finalul celei de-a doua decade a lunii, maximele vor varia între 11 și 21 de grade Celsius, cu o mică excepție joi, când în sudul țării și în Capitală se vor putea înregistra 23-24 de grade. Totuși, nopțile vor fi reci, în special în zonele de depresie din nord și centru, unde bruma și temperaturi negative de până la -2 grade sunt așteptate.

Conform ANM, vara ar putea să-și facă apariția după 21 mai, când temperaturile vor începe să se apropie de valorile caracteristice sezonului estival. „Ne așteptăm la maxime cuprinse între 15 și 25 de grade Celsius”, a mai adăugat directorul ANM.

Cod galben de ploi în mai multe județe

Până la venirea verii, meteorologii au emis o avertizare de cod galben pentru ploi și furtuni în diverse județe ale țării.

În intervalul 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22, în Maramureș, Crișana, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei și în zonele montane, instabilitatea atmosferică se va accentua, cu averse torențiale (cantități de apă de 15…20 l/mp în intervale scurte), descărcări electrice, căderi de grindină, intensificări ale vântului și vijelii, de obicei cu viteze între 50 și 70 km/h. În zona montană înaltă, rafalele vor depăși 80 până la 90 km/h.

Vântul va continua să se intensifice treptat și în Dobrogea, nord-estul Munteniei și sudul Moldovei, cu viteze între 50 și 60 km/h.