32.3 C
Iași
luni, iulie 7, 2025

Ilie Bolojan abolește pensiile speciale! Anunțul care îngreuiază România

Must Read

Cu doar câteva zile în urmă, prim-ministrul Ilie Bolojan a făcut publice o serie de măsuri fiscale care au stârnit nemulțumiri în rândul unora. Recent, acesta a adus în discuție un subiect important referitor la pensiile speciale, anunțând că va accelera eliminarea acestora. Care va fi impactul acestora?

Așa cum menționam, Ilie Bolojan a anunțat recent măsuri fiscale, unele dintre ele vizând pensiile. Printre acestea, se va impune plata CASS pentru pensiile care depășesc 3.000 de lei. De asemenea, se preconizează modificări semnificative privind pensiile speciale, care vor fi reduse, iar prim-ministrul a declarat că vagrăbi acest proces. Când vor dispărea pensiile speciale de 25.000 de lei?

Ilie Bolojan va elimina pensiile speciale
Referitor la pensiile speciale, acestea au crescut în luna martie, după ce impozitul aplicat a fost redus la 10%. CCR a stabilit că nu este constituțional să existe un al doilea prag de impozitare, de 20%, pentru pensiile speciale. Ca urmare, după revenirea la impozitul de 10%, pensiile speciale au înregistrat o creștere medie de 1.000 – 2.000 de lei.

Pentru magistrați, pensia specială medie se ridică la 25.000 de lei, beneficiind de acest sprijin un număr de 5.800 de magistrați. Totuși, un proiect de lege privind reducerea pensiilor speciale a fost votat în Camera Deputaților și se află acum la Senat.

În acest context, Ilie Bolojan a declarat că va accelera tăierea pensiilor speciale, și se va organiza o sesiune extraordinară pentru votul final la proiectul de reducere cu 15% a acestor pensii.

„Cel mai târziu în pachetul doi sau trei vom aborda și problema pensiilor speciale, deoarece nu este doar o cerință în raport cu Comisia Europeană și finanțările pe care le primim, ci este și o necesitate socială.”

„Sunt singura țară din lume care ne pensionăm judecătorii la 48 de ani, cu o pensie medie de 5.000 euro, care este de aproximativ nouă ori mai mare decât pensia medie din România, în timp ce mulți români se pensionează la 65 de ani. Acest lucru nu poate continua”, a adăugat Ilie Bolojan.

Prim-ministrul a subliniat intenția de a crește vârsta de pensionare la 65 de ani, dar nu este clar dacă va opta pentru o reducere de 15% a pensiilor speciale, așa cum s-a votat deja în Camera Deputaților, sau va solicita o proporție mai mare.

Prim-ministrul își propune ca proiectul de reducere a pensiilor speciale să fie adoptat cel târziu până în septembrie. Totuși, implementarea va necesita timp. Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat deja că va contesta această măsură la CCR, iar CCR va avea nevoie de 4-5 luni pentru a se pronunța.