Borsul sau zeama rezultata din macerarea taratelor de grau contine minerale si un complex de vitamine B si C, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati.
De aceea, acest aliment folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sanatate.
Puterea terapeutica a borsului vine si de la drojdia de bere care ajuta fermentatia, ingredient care contine vitaminele din complexul B, vitaminele D si H (biotina), enzime, minerale in forme usor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sanatate, seleniu, dar, mai ales, crom. Fiind un produs natural, borsul este foarte bogat in enzime.
Afectiuni ale ficatului, fierei, rinichilor si colonului
Borsul curata rinichii si colonul, trateaza litiaza urinara, previne cancerul de colon si intareste functia organelor interne. Cura de detoxifiere cu bors se tine 2 saptamani, timp in care se bea cate o cana de bors pe zi, cu 15 minute inainte de masa. Se poate adauga o jumatate de lingurita de pulbere de pelin, pentru un efect diuretic maxim.
Adjuvant in tuberculoza
Se bea in fiecare zi o jumatate de litru de bors, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Se pare ca anumite substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta maladie.
Dureri de cap
Cercetatorii au constatat ca durerile de cap, insotite de ameteli, cedeaza daca persoana bea un litru de bors pe parcursul unei zile. De asemenea, tratamentul este si mai eficient, daca bolnavul asociaza acestei terapii si o frectie usoara a tamplelor cu otet de mere.
Leac impotriva mahmurelii
Borsul se formeaza in urma fermentatiei taratelor de grau. Acest produs natural contine vitamina C, complexul de vitamine B, minerale si are capacitatea de a te trezi din betie. Astfel, daca ai exagerat cu alcoolul, bea 1 litru de bors de putina pentru a scapa de ameteala, durerea de cap si de senzatia de voma. Fa acest lucru si a doua zi.
Revigoreaza organismul
Daca vreti sa fiti in forma, beti cate o cana cu bors cu 15 minute inaintea fiecarei mese principale, timp de 20 de zile. Dupa o pauza de sapte zile, cura se poate repeta. Daca aveti probleme cu ficatul sau cu bila, beti pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa, cate o cana de bors. Pentru a fi mai eficienta terapia, in cana cu bors se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de pelin.
Sanatatea inimii
Borsul natural este cunoscut si pentru calitatea sa de a scadea tensiunea, nivelul colesterolului si glicemiei. Specialistii in nutritie il considera un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci ce sufera de infarct miocardic, hiptertensiunea arteriala si alte boli de inima.
Glicemie
Nutritionistii europeni sustin ca nivelul crescut al glicemiei in sange este „un fenomen”care apare frecvent la amatorii de dulciuri. Persoanele care sunt in aceasta situatie trebuie sa evite complicatiile specifice diabetului. De aceea, nutritionistii le recomanda sa consume doua remedii traditionale: borsul si ceapa cruda. Concret, pentru reglarea glicemiei, persoana trebuie sa bea cate o cana de bors inaintea fiecarei mese principale, iar ceapa s-o adauge in salata de cruditati. Totodata, cele doua alimente trebuie consumate la fiecare masa un interval de cel putin 3o de zile.
Atentie! Borsul are si contraindicatii pentru persoanele cu probleme gastrice, care ar putea să nu il tolereze. De asemenea, consumul de bors nu este recomandat in cazul dispepsiei acide.
Mod de preparare:
Cu doua zile inainte de a prepara borsul, amesteca intr-un recipient 300 grame de tarate cu 300 grame de malai, apoi toarna peste ele un pic de apa rece.
Amesteca-le bine si lasa compozitia la caldura doua zile. Intr-o oala de aproximativ 10 litri pune 600 grame de tarate de grau si 600 grame de malai, amesteca cu un pic de apa rece, astfel incat sa fie umede, dupa care adauga si o sticla de huste (drojdie de bors). Amesteca din nou, iar in compozitie pune si o crenguta de leustean.
Pune pe foc o oala cu apa, aproximativ 10 litri, iar cand da in clocot ia-o de pe foc si las-o cateva secunde, dupa care toarna peste compozitia din galeata pana se umple recipientul. Amesteca compozitia foarte bine, pune un capac peste, baga recipientul intr-un sac sau sacosa din nailon, strange bine, acopera cu o patura si lasa la caldura, eventual langa un calorifer.
Se lasa 24 de ore, timp in care se mai amesteca o singura data, dupa care se acopera din nou. Dupa cele 24 de ore, amestecul se scurge, se pune la sticle, iar vasul se mai umple o data, de aceasta data cu apa calduta, nu fiarta. Acest procedeu se poate repeta de doua ori.
Sursa articol – jurnalmm.ro
(Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.)