31.6 C
Iași
vineri, iulie 19, 2024

Cozonac (Ruladă) ungurească, cu umplutură bogată în mac – rețeta clasică

Must Read

Rețeta delicioasă a ruladei ungurești „beigli” aduce bucurie pe masa de sărbătoare. Acest cozonac cu aluat subțire și umplutură bogată de mac este o adevărată încântare pentru papilele gustative.

INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ

300 g de mac
40 g de zahăr
1 pahar de lapte

INGREDIENTE PENTRU ALUAT

500 g de făină
185 g de unt la temperatura camerei
2.5 linguri de zahăr
7 g de drojdie uscată
1 gălbenuș de ou
3/4 pahar de lapte rece
O priză de sare

INGREDIENTE PENTRU UNS

MOD DE PREPARARE

Pregătiți umplutura: Măcinați macul. Aduceți laptele la fierbere, presărați macul, amestecați și fierbeți timp de 5 minute, apoi acoperiți cratița cu capac și lăsați să stea timp de 1 oră. Strecurați macul prin sită, adăugați zahărul și amestecați cu blenderul până la omogenizare.
Framântați aluatul: Presărați făina, drojdia, zahărul și sarea într-un bol și amestecați bine. Tăiați untul bucățele și adăugați-l în bol. Adăugați gălbenușul și turnați laptele. Framântați un aluat dens. Împărțiți aluatul în 2 părți, puneți-le în pungi și dați-le la frigider.
Întindeți aluatul rece pe masă și tăiați marginile neuniforme.
Așezați umplutura de mac într-un strat uniform, lăsând marginile libere. Rulați aluatul într-o ruladă și înțepați-l ușor cu furculița în câteva locuri.
Tapetați tava cu hârtie de copt și așezați ruladele. Bateți un gălbenuș într-un bol și ungeți ruladele, apoi dați-le la frigider pentru 45 de minute.
Bateți albușurile rămase în alt bol și ungeți ruladele reci. Lăsați-le la frigider peste noapte.
Încălziți cuptorul la 180 de grade și coaceți ruladele timp de 30 de minute. În acest timp ruladele se vor rumeni și vor căpăta o culoare aurie foarte frumoasă.