-0.8 C
Iași
vineri, ianuarie 17, 2025

Temperaturile scad brusc! Când se instalează iarna în întreaga Românie?

Must Read

Iarna cu zăpadă abundentă și temperaturi ce coboară sub zero, iarna copilăriei celor de peste 30 de ani, este încă așteptată în România.

În ultimii ani, iarna (în special în partea de sud a țării) a semănat mai degrabă cu o primăvară rece, cu precipitații reduse și aproape fără zăpadă. Se va schimba în acest an acest model al iernilor blânde și fără zăpadă?

Conform meteorologilor, după câteva zile reci, vremea se va încălzi semnificativ, iar temperaturile pot ajunge chiar și la 17 grade!

Așadar, conform Administrației Naționale de Meteorologie, în perioada 06.01.2025 – 13.01.2025, temperaturile medii vor fi mai mari decât normalul sezonier la nivel național, dar mai ales în nord-estul țării.

De asemenea, cantitățile de precipitații vor depăși media normală în nord-vestul țării, dar vor fi ușor deficitare în sud și sud-est, în timp ce în restul țării se vor menține aproape de normal.

În intervalul 13.01.2025 – 20.01.2025, temperatura aerului va fi mai ridicată decât normalul pentru această perioadă în toate regiunile, iar precipitațiile vor fi ușor deficitare în regiunile sudice și sud-estice, rămânând apropiate de normal în celelalte zone.

Când va veni cu adevărat iarna în întreaga Românie?

Dacă în zilele următoare iarna va deveni primăvară, ANM a emis un cod galben pentru vânt puternic și polei în mai multe județe din țară.

Codul galben de vânt este activ de duminică seara, ora 23.00, până marți dimineața, ora 10.00, în Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea vestică a Carpaților Meridionali.

Conform meteorologilor, la altitudini de peste 1700 m, vântul va avea intensificări temporare, cu rafale de 90…110 km/h.

De asemenea, ANM a emis o informare care va fi valabilă începând de duminică de la ora 20:00, până marți, 7 ianuarie, la ora 10:00, vizând intensificări ale vântului în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h.

La altitudini de peste 1700 m, intensificările vântului vor atinge, temporar, 80…90 km/h. În regiunile Banat și Crișana, vitezele vântului vor fi de 40…50 km/h.

Noaptea de duminică spre luni și în primele ore ale zilei de luni, Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei, precum și unele zone din Moldova vor experimenta precipitații slabe, început cu zăpadă, apoi cu lapoviță și ploi, care vor genera polei pe arii restrânse.