22.4 C
Iași
sâmbătă, iunie 22, 2024

Calendar ortodox 26 august 2023. Cine îşi serbează onomastica în această zi. Rugăciune puternică pentru bună înţelegere şi pentru rezolvarea problemelor din căsnicie

Must Read

Anual, pe 26 august, Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinții Adrian și Natalia, consideraţi ocrotitorii căsniciei. Rugăciunile către aceşti doi sfinţi se rostesc atunci când ai neînţelegeri cu partenerul de viaţă şi sunt grabnic ajutătoare.

Sărbători religioase 26 august 2023

Ortodoxe: Sfinții Adrian și Natalia

Greco-catolice: Sf. m. Adrian și Natalia

Romano-catolice: Fer. Veronica Antal, fc. m.; Ss. Ioana, fc.; Melchisedec, rege.

Calendar ortodox 26 august 2023. Cine au fost Sfinții Adrian și Natalia

Sfinții Adrian și Natalia au fost soț și soție şi au trăit în Nicomidia, în vremea împăratului Maximian, potrivit crestinortodox.ro. Adrian era păgân, în timp ce soţia lui, Natalia, era creștină. Adrian a decis să devină creştin în timpul unei persecuții, când 23 de bărbați creștini au dat dovadă de un curaj nemaiîntâlnit.

Din acest motiv, a fost aruncat în temniță împreună cu ceilalți bărbați creștini, la porunca împăratului. Natalia nu şi-a părăsit soţul cât timp a fost torturat, ci l-a întărit în credință.

Înainte de a fi omorât, temnicerii i-au permis să meargă acasă și să-și ia rămas bun de la familie. Natalia, văzându-l din depărtare, a încuiat ușa, căci se temea că soţul ei a lepădat credința în Hristos și din acest motiv a fost eliberat. Dar când a aflat scopul venirii sale, s-a bucurat. După ce și-a luat rămas bun, s-a întors împreună cu ea la temniță.

După torturi prelungite, împăratul a poruncit ca brațele și picioarele mucenicilor să fie zdrobite cu ciocanul pe nicovală. În aceste chinuri și-au dat duhul Adrian și cei 23 de creștini. Trupurile lor au fost aruncate în foc. Natalia a ascuns, în taină, mâna soțului ei. Un credincios a luat moaștele Sfinților Mucenici și le-a dus la Arghiropole, în apropiere de Bizanț, și le-a așezat într-o biserică.

După câteva zile de la trecerea sa la cele veșnice, Adrian i-a apărut Nataliei în vis și i-a descoperit că în curând şi ea i se va alătura. Un tribun păgân a cerut-o în căsătorie pe Natalia, dar ea a fugit din Nicomidia la Arghiropole, unde erau moaștele soţului ei. Ajungând acolo cu mâna Sfântului, s-a rugat mult, apoi și-a dat sufletul.

Calendar ortodox 26 august 2023. Rugăciune pentru bunul mers al căsniciei

O, sfinţită pereche, Sfinţilor Mucenici Adrian şi Natalia, fericiţilor soţi şi vitejilor pătimitori! Auziţi-ne pe noi, care ne rugăm vouă cu lacrimi, şi trimiteţi asupra noastră toate cele de trebuinţă sufletelor şi trupurilor noastre, şi rugaţi-L pe Hristos Dumnezeu să ne miluiască şi să facă cu noi după îndurările Sale, ca să nu pierim în păcatele noastre.