Acum 243 de ani, in anul 1772, ceasornicarul elvetian Pierre Jaquet Droz realiza cea mai complexa si elaborata lucrarea din viata lui. „Scriitorul” avea sa fie o masina automata de scriere care a fost realizata din peste 6000 de parti componente. Acesta masina automata de scriere are forma unei papusi.

Astfel, mare a fost suprinderea in momentul in care aceasta papusa veche de peste 240 de ani a fost descoperita. Chiar daca varsta acestei papusi este foarte inaintata, acesta inca functioneaza fara nicio problema. Asa cum putem vedea si in filmuletul de mai jos, aceasta papusa veche pare a fi un scriitor care sta la biroul sau si scrie o noua carte. Ea reuseste sa scrie litere de mana cu ajutorul unei pene de gasca. Pana de gasca era un instrument foarte obisnuit in acea perioada a secolului al XVIII-a. Este uimitor cum aceasta papusa veche reuseste sa isi mentina capacitatea de a functiona la fel ca la inceput. Se poate observa cum acest mecanism a fost construit cu foarte multa migala, astfel incat rezultatul final a fost uimitor. Putem spune ca aceasta masina automata de scris a capatat o forma umana, semanad cu un scriitor ce se afla asezat la biroul sau persoanal. 

Mecanismul cu care aceasta papusa veche functioneaza este uimitor. Astfel, mama dreapta a papusii inmoaie pana de gasca in cerceala, iar cu cealalta mana reuseste sa deplaseze suprafata de scriere pentru a veni exact in dreptul instrumentului de scris. In filmuletul de mai jos puteti vedea cum papusa reuseste sa scrie numele celui care a inventat-o. De asemenea, puteti vedea cum ochii papusii au o asemenea sclipire, astfel incat putem spune ca avem de a face cu o papusa vie.

Pierre Jaquet Droz este inventatorul care a reusit sa realizeze una dintre cele mai complexe si eleborate lucrari. Pe langa aceasta masina automata de scris numita”Scriitotul”, Pierre Jaquet Droz a construit si alte mecanisme cu adevarat incredibile, dintre care putem aminti „Muzicianul” si „Desenatorul”.

Facebook Comments Box

Comments are closed.