1.4 C
Iași
miercuri, februarie 5, 2025

Crăciunul: Tradiții, Superstiții și Semnificația Sărbătorii Nașterii Domnului pe 25 Decembrie

Must Read

În fiecare an, pe 25 decembrie, creștinii celebrează Crăciunul, o sărbătoare dedicată Nașterii Domnului. Această festivitate comemorează nașterea lui Iisus Hristos din Fecioara Maria și este observată de majoritatea creștinilor conform calendarului Gregorian.

De ce celebrăm Nașterea Domnului pe 25 decembrie

Există două teorii principale care explică de ce Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie. Prima, cunoscută sub numele de ipoteza „istoriei religiilor”, sugerează că sărbătoarea Crăciunului a fost instituită pentru a înlocui una sau mai multe festivități păgâne. A doua teorie, denumită adesea ipoteza „calculului”, afirmă că primii creștini au folosit un sistem de calcul pentru a stabili data de 25 decembrie ca zi de naștere a lui Iisus Hristos, conform publicației Live Science.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun

Conform tradiției, în momentul în care Maica Domnului era pe cale să nască, a cerut adăpost lui Moș Ajun. Acesta, fiind sărăcăcios, a îndrumat-o către fratele său, Moș Crăciun, stăpânul staulului unde s-au adăpostit Iosif și Maria, deoarece nu au găsit loc la han. Soția lui Moș Crăciun a ajutat-o pe Maria să nască.

După nașterea lui Iisus, acesta a fost așezat sub un măr, iar Moș Crăciun a început să culeagă fructe pe care le arunca cu veselie copiilor care treceau pe acolo. Astfel s-a născut obiceiul ca Moș Crăciun să ofere daruri copiilor. Cadourile sunt, de asemenea, legate de închinarea magilor care au adus daruri (aur, smirnă și tămâie) Pruncului Sfânt.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în prezent

Astăzi, o persoană îmbrăcată în haine roșii, cu barbă și sac cu jucării, oferă cadouri tuturor copiilor. În multe case, Moșul vine noaptea, în timp ce copiii dorm, și lasă darurile sub bradul împodobit.

Colindatul este unul dintre cele mai bine păstrate obiceiuri de Crăciun în satele românești. Pe lângă mesajul său mistic, multe dintre tradițiile de ziua de Crăciun sunt legate de cultul fertilității și de atragerea bunăstării asupra gospodăriilor. În unele sate, un obicei spune că cel mai în vârstă membru al familiei ar trebui să arunce boabe de grâu și porumb în fața colindătorilor. Bătrânii cred că dacă aceste boabe sunt date găinilor, ele vor fi spornice la ouat. De asemenea, cred că dacă amestecă semințele pe care le plantează cu boabele folosite pentru colindători, vor avea o recoltă foarte bună în anul următor.

În satele de pe Valea Mureșului, Crăciunul este legat de anumite credințe populare care continuă să existe. Obiceiul de a oferi daruri provine dintr-o legendă cunoscută doar de bătrâni. În satul Harpia, se crede că dacă primul care intră în casă de Crăciun este un bărbat, este un semn de prosperitate și sănătate pentru anul următor. Pentru a atrage binele asupra casei lor, oamenii țin masa întinsă toată noaptea.