Pensiile speciale vor crește cu mii de lei începând din martie, în ciuda anulării indexării acestora. Care este motivul acestei situații? Aflăm conform unei decizii a CCR, care va stârni revolta pensionarilor.
Indexarea pensiilor a fost suspendată începând cu 1 ianuarie 2025. O creștere de 330 de lei a fost anulată brusc de către guvern.
Pensia minimă urma să fie majorată cu 150 de lei. Pensia medie ar fi urcat de la 2.720 de lei la 3.050 de lei. De exemplu, dacă un pensionar avea o pensie de 4.000 de lei, aceasta ar fi crescut cu 500 de lei începând cu 1 ianuarie.
Pensiile speciale se vor înmulți cu mii de lei din martie, deși indexarea pensiilor a fost oprită. De ce se întâmplă acest lucru?
Pensiile nu au fost indexate deoarece guvernul nu a reușit să găsească resurse financiare suficiente. Era necesar un efort de 2,2 miliarde de lei pe lună. În contrast, guvernul va oferi ajutoare pensionarilor în valoare de 2.000.000.000 de lei. Conform Newsweek, pensionarii ar putea primi un ajutor unic, cel mai probabil, în valoare de 1.000 de lei.
Pensiile necontributive NU vor suferi nicio majorare în 2025.
Pensiile speciale vor crește în luna martie.
CCR a dat o lovitură în luna decembrie, când a hotărât să reducă limita de impozitare pentru pensiile speciale. Judecătorii au stabilit că nu este constituțional ca pensiile speciale să fie supuse impozitării progessive. Astfel, toate pensiile speciale vor fi impozitate cu 10%. Aceasta prevedere va intra în vigoare din martie. Decizia CCR a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial.
Până în martie, impozitarea pensiilor speciale se va face după următoarele reguli:
Citește și: De ce pensia din ianuarie va fi plătită cu o întârziere de 7 zile? Cât vor fi noile pensii indexate?
(i) 10%, pentru partea inferioară sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu net;
(ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câștigului salarial mediu net și cel mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
(iii) 20%, pentru partea ce depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
CCR a stabilit că impozitarea progresivă de 15% și 20% pentru pensiile speciale nu este constituțională. Prin urmare, se va reveni la o impozitare de 10% și pentru partea necontributivă din pensiile speciale. Evident, un impozit mai scăzut va conduce la pensii speciale mai mari.
Pensia specială medie în magistratură este de 22.200 de lei, din care partea necontributivă este, în medie, de 16.000 de lei. O reducere a impozitării de la 20% la 10% ar putea conduce la o creștere de 1.600 de lei începând cu 1 martie.
About Florin Tomescu
Absolvent al FJSC în anul 2014, am colaborat cu diverse publicații de renume din România.