15.3 C
Iași
luni, aprilie 29, 2024

Superstiții, tradiții și obiceiuri. Ce să nu faci niciodată în momentul în care ziua este egală cu noaptea

Must Read

Superstiții, tradiții și obiceiuri. Ce să nu faci niciodată în momentul în care ziua este egală cu noaptea. Știai că legat de momentul în care ziua și noaptea au aceeași durată există o serie de tradiții și superstiții?

Echinocțiul de toamnă din 2023 are loc astăzi, 23 septembrie, la ora 9.50. Marcheză momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și ”punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Echinocțiul de toamnă marchează începutul toamnei astronomice. Ulterior, ziua se va micșora în emisfera nordică, iar noaptea va crește, urmând ca durata de întuneric să ajungă la maximum la solstițiul de iarnă, la finalul lunii decembrie.

Superstiții, tradiții și obiceiuri. Echinocţiul de toamnă 2023

În tradiţiile tuturor popoarelor, echinocţiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, de sărbătorirea recoltelor. Păsările se retrag în ţările călduroase, iar celelalte animale îşi fac provizii şi se pregătesc pentru frig.

De asemenea, calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000), de Ion Ghinoiu.

În mitologia greacă, toamna începea când se întorcea zeiţa Persefona împreună cu soţul ei, Hades, în lumea subpământeană. Noul sezon te face să pui în balanţă eșecurile şi reuşitele din lunile din urmă.

În această zi nu este bine să-ți cerți copiii. Se spune că dacă plouă în această dimineață, va ploua toată toamna. De asemenea, se mai spune că înainte să ieși din casă, ar fi bine să mănânci pâine, pentru bunăstarea casei.

Tot astăzi se culeg nucii, merele şi gutuile. Tradiţia spune că ultimele fructe din pomi se lasă pentru Mama Natură.

Când va fi echinocțiul de toamnă în următorii ani

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, echinocțiul de toamnă va avea loc la următoarele date:

Echinocțiul de toamnă 2023 – 23septembrie 09:50Echinocțiul de toamnă 2024 – 22septembrie 15:44Echinocțiul de toamnă 2025 – 22septembrie 21:19Echinocțiul de toamnă 2026 – 23septembrie 03:05Echinocțiul de toamnă 2027 – 23septembrie 09:02Echinocțiul de toamnă 2028 – 22septembrie 14:45

De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.