11.4 C
Iași
luni, aprilie 29, 2024

Cum poți să oprești mașina atunci când rămâi fără frâne. Ce spune expertul Titi Aur despre această situație extrem de complicată

Must Read

Cum poți să oprești mașina atunci când rămâi fără frâne? Să rămâi fără frâne în timp ce conduci cu viteză (chiar și cu una moderată) este un adevărat coșmar pentru orice șofer, mai ales că această defecțiune poate pune în pericol atât viața lui, cât și a celor din mașină sau a pietonilor. 

Însă, potrivit expertului Titi Aur, există o scăpare din această situație extrem de complicată, care se poate termina cumplit: frâna neconvențională.

Deși este o metodă extremă, care poate produce pagube semnificative mașinii, frâna neconvențională poate fi salvarea celor de pe stradă sau chiar a șoferului cu autoturismul defect.

Cum poți să oprești mașina? Titi Aur: ”Stric maşina, dar mă opresc mult mai repede şi nu mor”

”Ce înseamnă frâna neconvenţională? Înseamnă că folosesc altceva din exterior ca să opresc maşina. Vă dau un exemplu. Să spunem că suntem în coborâre pe o pantă cu polei, cu o viteză de 20 km/h, iar în faţă avem o trecere de pietoni plină de copii. Ce facem? Apăsăm pe pedala de frână şi vedem că maşina nu se opreşte, cu ABS, fără ABS, cu nimic. Ce facem? Intrăm peste copii?

Nu. Încercăm să oprim maşina altfel. Cum facem asta? Ne lipim de borduri şi ne frecăm de bordură cu maşina. Încercăm să ne lipim de alte maşini parcate, de parapet, de gard, de ce avem.

Este frână neconvenţională. E adevărat, doare, pentru că stricăm jantă, cauciuc, caroserie, etc. Dar decât să intrăm pe o trecere plină de oameni care traversează sau într-o intersecţie pe unde trec TIR-uri…

Sau, dus la extrem un pic, merg pe un drum, din faţă vine un şofer care depăşeşte, eu frânez, dar îmi dau seama că nu mă pot opri, şi trag dreapta şi mă lipesc de parapet. Stric maşina, dar mă opresc mult mai repede şi nu mor. Da, e cu pagube, pentru că frânarea neconvenţională aşa e”, a explicat fostul pilot într-o emisiune la DC News.