19.2 C
Iași
luni, aprilie 29, 2024

Câinele, cel mai bun prieten. Ce boli grave îți poate aduce conviețuirea cu acesta

Must Read

Câinele este unul dintre animalele cele mai credincioase, mii de români având un cățel drept prieten și colocatar.

Deși conviețuirea cu un câine aduce multe beneficii, este important să știi despre posibilele boli sau afecțiuni pe care le pot aduce aceste animale extrem de asimpatice, pentru a le putea preveni sau gestiona.

Câinele, cel mai bun prieten. Ce boli grave îți poate aduce conviețuirea cu acesta

Iată câteva boli pe care le poate avea câinele, afecțiuni la care trebuie să fii extrem de atent: 

Rabia este o boală virală gravă care poate fi transmisă de câini la oameni prin mușcături sau zgârieturi. De aceea, este esențial să te asiguri că prietenul tău blanos este vaccinat împotriva rabiei.

Boli parazitare. Câinii pot fi purtători de paraziți precum căpușe, purici sau viermi intestinali. Acești paraziți pot cauza probleme de sănătate atât câinilor, cât și oamenilor. Asigură-te că animalul tău este tratat periodic împotriva paraziților interni și externi.

Leptospiroza este o boală bacteriană care poate fi transmisă de la câini la oameni prin urină contaminată. Vaccinarea câinelui împotriva leptospirozei și evitarea contactului cu urina câinelui în locuri publice sau acasă pot ajuta la prevenirea acestei boli.

Salmoneloza poate fi transmisă de la câini la oameni prin contactul cu fecalele sau saliva câinelui. Este important să te  spăli pe mâini după ce te jucați cu câinele. De asemenea, este important să te asiguri că acesta are un mediu curat și sănătos.

Mușcăturile sau zgârieturile de câine pot cauza răni grave sau infecții. Este important să îți educi câinele în mod corespunzător și să supraveghezi interacțiunile dintre el și alte persoane, mai ales atunci când este vorba despre copii, care sunt imprevizibili și pot enerva animalul.

Pentru a minimiza riscul de a te  îmbolnăvi sau de a suferi răni mai mult sau mai puțin grave în urma conviețuirii cu un câine, este important să îi oferi îngrijirea corespunzătoare în ceea ce privește vaccinarea, igiena și prevenirea paraziților. În acest mod, prietenul tău va fi ferit de probleme, iar tu te vei bucura fără riscuri de o viață alături de un cățel credincios.

Citește și: Pisica, animalul de companie iubit de români. Ce boli grave poate transmite o pisică