13.2 C
Iași
duminică, mai 5, 2024

ROMÂNIA ARE MARI ȘANSE LA SCHENGEN. AUSTRIA AR PUTEA FI OBLIGATĂ SĂ JUSTIFICE LEGAL FOLOSIREA DREPTULUI DE VETO

Must Read

Victor Negrescu, reprezentant al PSD, afirmă că Austria are obligația să ofere o explicare legală pentru decizia sa de a bloca intrarea României în zona Schengen.

Negrescu a propus în Parlamentul European un raport în care se cere explicitarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv al Austriei referitor la aderarea României la Schengen, conform unui anunț de presă.

Cu referire la perspectivele României de aderare la Schengen, Negrescu menționează: „Se constată la nivel european o serie de cazuri unde Consiliul a ignorat principiul colaborării sincere, enunțat în tratatele europene, blocheazănd procesul decizional european prin aplicarea unor veto-uri fără justificare legală.

Acest raport are scopul de a lămuri aspectele legale, astfel încât, în cadrul discuțiilor despre aderarea României la Schengen, să existe mai multe argumente legale care să susțină acest obiectiv.”

Negrescu a subliniat de asemenea că raportul propus cere ca pozițiile țărilor membre atunci când Consiliul adoptă un act să fie făcute publice și să includă obligatoriu o justificare legală, în cazul aplicării dreptului de veto.

„Aceste justificări ar urma să fie realizate conform dispozițiilor tratatului și a Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Aceasta ar duce la necesitatea ca veto-ul aplicat de Austria asupra aderării României și Bulgariei la Schengen să fie legal justificat,” adaugă Negrescu.

Mai mult, se ia în considerare ideea ca Parlamentul European să limiteze perioada de timp alocată pentru luarea unei decizii la nivelul Consiliului. Negrescu explică: „Prin acest act, Parlamentul European stabilește limitarea termenului de decizie la nivelul Consiliului, sugerează implementarea unor mecanisme decizionale simplificate când principiul cooperării loiale este ignorat și cere amplificarea rolului avizului oferit de legislativul european și Comisia Europeană în ceea ce privește aderarea la Schengen, lucru care ar putea determina Consiliul să adopte un vot pozitiv inclusiv pentru România.”

Se așteaptă ca propunerea de raport să fie aprobată în Comisia pentru Afaceri Constituționale la sfârșitul lunii noiembrie.