12.4 C
Iași
vineri, mai 3, 2024

Ce trebuie să faci atunci când vrei să cumperi o mașină. Care sunt documentele de care ai nevoie

Must Read

Să îți cumperi o mașină nouă poate fi o adevărată bătaie de cap, mai ales dacă nu știi exact de ce documente ai nevoie și trebuie să faci atunci când te-ai hotărât să începi demersurile necesare. 

Pentru a simplifica procesul, iată pașii necesari pe care ar trebui să îi faci atunci când te pregătești să cumperi o mașină:

Stabilește un buget pentru achiziția mașinii.  Decide cum vrei să finanțezi achiziția, din fonduri proprii ori prin credit.Caută mașina potrivită. Hotărește ce tip de mașină îți dorești (marca, modelul, anul) și începe să cauți autovehicule care să se potrivească criteriilor tale.Vizualizează și testează mașina. Programrază o întâlnire cu vânzătorul și examinează mașina. Poți face și un drive test pentru a evalua starea și funcționalitatea mașinii.Verifică documentele mașinii. Asigură-te că vânzătorul furnizează toate documentele necesare pentru a face o tranzacție legală.Încheie contractul de vânzare-cumpărare. Acest contract trebuie să conțină detalii despre preț, data tranzacției, starea mașinii și orice alte acorduri.Ce trebuie să faci atunci când vrei să cumperi o mașină. Care sunt documentele de care ai nevoie

Iată care sunt actele de care ai nevoie atunci când vrei să cumperi o mașină.

Documente necesare la cumpărare:

contract de vânzare-cumpărare;copie buletin vânzător;cartea de identitate a vehiculului;factura fiscală (în cazul cumpărării de la persoană juridică);certificat de atestare fiscală;dovada radierii din evidența fiscală a fostului proprietar.

De asemenea, dacă pentru a înmatricula mașina, iată care sunt actele pe care trebuie să lei ai:

Documente necesare la înmatriculare:

Vehicul înmatriculat în România:

cartea de identitate a mașinii;buletinul solicitantului;ITP valabil;cerere de înmatriculare;copie RCA;certificatul de înmatriculare al proprietarului anterior;plăcuțele de înmatriculare (dacă se dorește schimbarea numărului de înmatriculare);contract de vânzare-cumpărare.

Vehicul achiziționat din România sau alt stat UE, la prima înmatriculare:

cartea de identitate a mașinii;cerere de înmatriculare;buletinul solicitantului;ITP valabil;copie RCA;chitanța care atestă plata emiterii certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare;contract de vânzare-cumpărare;certificatul de înmatriculare al proprietarului anterior;după caz, scrisoarea de transport sau declarația pe propria răspundere care atestă că mașina a ajuns în țară pe platformă;plăcuțele de înmatriculare din țara de proveniență;dovada trecerii în evidența fiscală a autovehiculului;certificatul de autenticitate emis de R.A.R.

Atunci când achiziționezi o mașină, asigură-te că respecți toate legile și reglementările legate de cumpărarea unui autovehicul. Iar dacă ai nelămuriri sau întrebări, cel mai indicat este să consulți autoritățile locale sau soliciți sfatul unui avocat ori a unui specialist în domeniul auto.