11.7 C
Iași
marți, mai 7, 2024

Fără ţigări în maşină şi în parcuri. În ce condiţii ar putea fi interzis fumatul în autoturisme şi în anumite locuri publice

Must Read

Fumatul în maşină, în prezenţa copiilor, ar putea fi interzis. Este vorba despre un proiect de lege dezbătut în Senat şi care vine şi cu alte propuneri împotriva fumatului.

Modificarea legii aduce şi amenzi noi. Totul, după modelul ţărilor europene unde fumatul în spaţiile publice este asupru sancţionat.

În ce locuri ar mai putea fi interzis fumatul

Această modificare legislativă presupune mai multe schimbări în ceea ce priveşte fumatul în spaţiile publice şi nu numai. Cea mai importantă dintre ele este interzicerea fumatului în autoturisme, în cazul în care în maşini se află şi copii. Mai mult decât atât, ar putea fi interzis fumatul în parcuri, în apropierea spitalelor şi a unităţilor sanitare, dar şi a şcolilor sau în apropierea staţiilor mijoacelor de transport în comun.

Mai mult decât atât, ar putea apărea şi amenzi în cazul în care românii aruncă pe jos mucuri de ţigară. Senatorii care au venit cu această propunere legislativă spun că au adus ca exemplu ţările din Europa, unde deja sunt aceste interdicţii. Vorbim despre Franţa, Marea Britanie, Italia, unde fumatul, de exemplu, în maşini, dacă sunt şi copii în interior, este interzis de mai mulţi ani.

Ce țări din Europa au interzis deja fumatul în mașini?

Sunt aceste interdicții complete sau parțiale? Care sunt legile privind fumatul în mașinile private în țările europene?

SFP, care este o mare coaliție europeană de ONG-uri care lucrează la analiza politicilor UE și la acțiuni de advocacy pentru a mobiliza factorii de decizie să facă din controlul tutunului o prioritate politică, oferă o hartă cuprinzătoare a reglementărilor privind fumatul în Europa.

Există trei practici principale în regl…
Informaţiile publicate de <a href=”https://euronews.ro”>euronews.ro</a> pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.