12.5 C
Iași
marți, mai 21, 2024

Interdicția centralelor pe gaze – O avertizare pentru cei care încă le achiziționează

Must Read

Federația germană a Organizațiilor pentru Protecția Consumatorilor a tras un semnal de alarmă cu privire la instalarea de noi centrale pe gaz în locuințe, subliniind creșterea dramatică a costurilor. Acest avertisment vine în ciuda planurilor de interzicere a centralelor pe gaz.

Președintele VZBV, Ramona Pop, a declarat într-un interviu publicat în cotidianul Rheinische Post: „Nu putem decât să tragem un semnal de avertisment față de instalarea de sisteme de încălzire pe gaz. Prețurile la gaze și petrol vor crește, la fel ca și prețurile pentru emisiile de CO2 generate de combustibilii fosili.”

Legea care interzice centralele pe gaze

Coaliția guvernamentală din Germania a fost marcată de neînțelegeri în privința unei legi controversate care urmează să interzică instalarea majorității centralelor pe petrol și gaze începând din 2024.

Se estimează că jumătate din locuințele din Germania sunt echipate cu centrale pe gaze. Însă instalarea pompelor de căldură, considerate a avea un impact mai mic asupra mediului înconjurător, este extrem de costisitoare.

Un sistem de încălzire pe gaz emite aproximativ 200 de grame de CO2 pe kilowatt-oră. Acest lucru înseamnă că, la un consum de 10.000 de kilowatt-oră, sunt emise aproximativ două tone de CO2, ceea ce ar duce la o suprataxă de 70 de euro în anul următor.

Guvernul federal a anunțat că prețurile pentru emisiile de CO2 vor fi majorate din nou în 2024. Ramona Pop a declarat: „În 2024, prețul pentru o tonă de CO2 ar urma să crească cu 17%, ajungând la 35 de euro.”

Președintele VZBV a criticat proiectul de lege privind încălzirea, subliniind că acesta nu a fost îmbunătățit prin dezbateri lungi, iar consumatorii nu au claritatea necesară. Ramona Pop a adăugat: „Gama de opțiuni îi îngrijorează și există posibile costuri ascunse, cum ar fi achiziționarea rapidă a unui sistem de încălzire pe gaz.”

Centralele de apartament vor fi interzise și în România

Uniunea Europeană (UE) a decis interzicerea centralelor de apartament pe gaz natural, ceea ce înseamnă că, în viitor, aceste centrale vor dispărea complet din România. Data propusă pentru intrarea în vigoare a acestui proiect de lege este 1 ianuarie 2029.

Proiectul de revizuire a Regulamentului 813/2013/EU impune standarde tehnice de producție stricte care exclud vânzarea de centrale pe gaz natural și de centrale alimentate cu gaze regenerabile.

De asemenea, s-a convenit că se va stabili un prag minim de eficiență de 115% pentru centralele de apartament, un obiectiv dificil de atins cu tehnologiile actuale. În cazul în care acest prag minim intră în vigoare, singura soluție rămasă vor fi pompele de căldură, conform ziarului italian Corriere della Sera.