17.4 C
Iași
vineri, iulie 26, 2024

Moșii de toamnă 2023. Ce trebuie să dai de pomană în această zi. Atenție, sunt lucruri interzise!

Must Read

Moșii de toamnă 2023. Ce trebuie să dai de pomană în această zi? Moșii de Toamnă reprezintă o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși.

Această sărbătoare are o dată variabilă, dar cade întotdeauna într-o zi de sâmbătă. În fiecare an, există patru astfel de sâmbete dedicate sărbătoririi Moșilor, câte unul în fiecare anotimp. Anul acesta, Moșii de Toamnă vor fi sărbătoriți pe data de 4 noiembrie, în prima sâmbătă a lunii respective. Această zi este marcată prin aducerea de omagii celor decedați și prin respectarea unor tradiții și obiceiuri specifice.

Tradițional, în această zi, se obișnuiește să se ofere de pomană mâncare și băutură în memoria celor dragi care au trecut în neființă.

Moșii de toamnă 2023. Ce trebuie să dai de pomană în această zi

De Moșii de toamnă este bine să dai de pomană colaci și colivă și să te rogi pentru cei dragi trecuți la cele veșnice.

Iată câteva alimente și obiecte care sunt oferite în mod tradițional în această zi:

Covrigi sau colaci: Aceștia reprezintă pâinea și sunt oferiți pentru sufletul celor morți.Fructe și dulciuri: Fructe precum mere, nuci, mărar sau dulciuri tradiționale pot fi incluse în darurile pentru Moșii de toamnă.Mâncare gătită: Uneori, oamenii gătesc mâncăruri tradiționale românești, cum ar fi sarmale, mămăligă sau plăcinte, și le oferă pentru pomană.Băuturi: Se oferă băuturi precum vin, țuică sau apă, ca o formă de înmormântare a celor decedați.Lumanări și flori: Se pot aprinde lumânări sau se pot aduce flori la morminte pentru a onora memoria celor decedați.Ce să nu faci niciodată în această zi

Pe de altă parte, există și câteva lucruri care sunt considerate a fi interzise sau de evitat în această zi. Nu ai voie să lucrezi în gospodărie. De asemenea, sunt de evitat petrecerile și distracțiile zgomotoase, deoarece este un moment de rugăciune și comemorare.

În această sâmbătă gospodinele merg la biserică cu colaci, colivă și cu lumânări și tămâie la Sfânta Liturghie.

În ceea ce privește pregătirile pentru Moșii de Toamnă, acestea se fac încă din Ajun, de vineri și este mare păcat să nu ai toate lucrurile gata pentru a fi duse la Biserică.

De asemenea, tradiţia populară mai spune că în această zi nu este bine să mergi la fântână şi nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, întrucât pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Cine nu ţine cont de acest lucru va avea ghinion până la sfârşitul anului.

Este important de menționat că obiceiurile și tradițiile pot varia de la o regiune la alta și de la o familie la alta.