29.3 C
Iași
duminică, iulie 6, 2025

Se apropie o nouă minivacanță pentru români! Câte zile libere vor avea angajații de la stat

Must Read

Se apropie o nouă minivacanță pentru români! Câte zile libere vor avea angajații de la stat? Peste numai câteva săptămâni, românii atât cei care lucrează la stat, cât și cei de la privat, se vor putea bucura de câteva zile libere. 

Ziua Națională a României este sărbătorită în data de 1 decembrie și este una dintre cele mai importante sărbători din țară. Această zi comemorează un moment semnificativ din istoria României, declararea independenței și unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Regatul României, care a avut loc în 1918.

Așadar, românii vor avea liber pe 1 decembrie. În plus, de câtțiva ani, Guvernul a stabilit ca și ziua de 30 noiembrie – Sfântul Andrei – să fie zi liberă națională. Astfel, zilele de 30 noiembrie – Sfântul Andrei și 1 decembrie – Ziua Națioală a României, sunt libere legale, iar în acest an pică joi și vineri. Așadar, românii se vor bucura de o minivacanță de 4 zile.

Codul Muncii prevede în articolul 139 cele 15 zile libere în care nu se lucrează în România, dintre care anul acesta au mai rămas 4 zile libere:

30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
25 decembrie – luni – Crăciunul
26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Care sunt zilele libere speciale

Articolul 52 din Codul Muncii menționează că în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul de zile libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații.

căsătoria salariatului – 5 zile;căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura (curs special de creștere a copilului);decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;donatorii de sânge – 1 zi;schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;30 de zile concediu fără plată pentru pregatirea și susținerea lucrării de diplomă în învățamântul superior.