14.4 C
Iași
sâmbătă, mai 18, 2024

Sărbătoare mare pe 1 octombrie. Ce să nu faci niciodată în această zi, este păcat mare!

Must Read

Sărbătoare mare pe 1 octombrie. Ce să nu faci niciodată în această zi, este păcat mare! Pe data de 1 octombrie creștinii sortodocși sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului. Este o sărbătoare încărcată de tradiții și superstiții, dar și de rugăciune.

Se spune că pe 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului, credincioșii care vor să fie sănătoși și feriți de rele ar trebui să țină post. Alimentele de dulce nu ar trebui consumate în această zi de sărbătoare.

Semnificația sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului provine de pe vremea Sfântului Andrei cel Nebun din Constantinopol. Acesta, împreună cu mai mulți creștini au zărit-o pe Fecioara Maria, pe Sfântul Ioan Botezătorul și cete îngerești, în timpul săvârșiri unei slujbe din Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne.

Sărbătoarea aduce aminte de minunea din Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, unde Maica Domnului și-a scos Cinstitul Acoperământ, pânza cu care își acoperea creștetul și l-a întins peste credincioșii din Biserica Vlaherne, în timp ce se înălța de la ei.

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului mai este cunoscută în tradiția poplară și sub denumirea de Pocroave. În această zi începe pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece. Denumirea de ”Pocroavele“, este un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.

Sărbătoare mare pe 1 octombrie. Ce să nu faci niciodată în această zi, este păcat mare!

Potrivit tradiției, se spune că, începutul lunii octombrie reprezintă pregătirea ogoarelor pentru iarnă și că atunci cade bruma.

Tot tradiția spune că astăzi nu se tunde părul. Dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars. Părul poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.

De asemenea, fetele care nu au podoaba capilară deasă se roagă în ziua de Acoperământul Maicii Domnului să le fie acoperit capul cu mai mult păr. În această zi de sărbătoare se spune că fetele și femeile care sunt îmbodobite de nuntă vor avea o căsnicie lungă și fericită.

Pentru gospodari, tradiția spune că este bine ca aceștia să-și stropească vitele cu apă sfințită pe 1 octombri. De asemenea,  este bine ca în această zi să fie pomeniți cei trecuți la cele veșnice.