14.4 C
Iași
sâmbătă, mai 18, 2024

Dezvoltarea copiilor la 4-5 ani: Etape importante

Must Read

Dezvoltarea copiilor la 4-5 ani: Etape importante

Dezvoltarea copilului de 4-5 ani reprezintă o etapă cu multe progrese, dar și cu multe încercări pentru părinți. În această perioadă, evoluția copilului depinde de mulți factori, cum ar fi factorii sociali, psihologici și familiari. Asigurarea unui mediu optim, cald și liniștit contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea psihică și fizică a copilului. Pe lângă asta, jocul are și el o contribuție destul de mare. Tocmai din acest motiv, trebuie să ai în vedere ca cel mic să fie înconjurat de jucării pentru copii de 4-5 ani special concepute pentru aptitudinile lui. Spre exemplu, fetițele sunt atrase de căsuțe din lemn pentru păpuși, iar băieții de seturi cât mai creative de construcție.

Care sunt schimbările pe care le aduce această vârstă și cum pot adulții să-i ajute pe copii să depășească momentele dificile ale procesului de dezvoltare, vei afla citind acest articol

Dezvoltarea personalității

La 4-5 ani, copilul trece printr-o etapă importantă de dezvoltare din punct de vedere psihologic. Acesta nu are un comportament constat, apar frecvent diferite provocări pentru părinți, iar un echilibru va începe să apară abia spre jumătatea vârstei de 5 ani. Astfel, în prima perioadă copilul este zgomotos, are o imaginație bogată și încercă să pună în aplicare mereu lucruri noi, pe care fie le vede la desene, fie și le imaginează prin inventarea jocurilor. Este mândru de invențiile sale și dornic să vorbească despre ele.

De asemenea, la această vârstă copilul este dornic de a fi în centrul atenției, iar în caz că nu primește toată atenția poate deveni furios și agresiv.

Dezvoltarea limbajului

În jurul vârstei de 4-5 ani noțiunea timpului devine mult mai clară pentru copil. El înțelege și folosește corect cuvinte precum „înainte”, „înapoi”, „în spate”, „în față”, „deasupra”, „dedesubt”. Reușește singur să compună fraze lungi, pune o mulțime de întrebări și creează singur povești. Creativitatea lui este într-o continuă dezvoltare, astfel că celui mic îi face placere să deseneze, să coloreze, să picteze și să modeleze. De asemenea, realizează construcții complexe din piese de lego sau cuburi.

Dezvoltarea socială

Jocurile devin din ce în ce mai diferite. Indiscutabil, preferatele lui sunt jocurile de rol: de-a mama, de-a tata, de-a medicul, imitația unor scene din povești sau de la desene animate. Tot acum își pot face apariția și prietenii imaginari. Pe lângă toate acestea, copilului de 4-5 ani îi vor face plăcere și jocurile creative, care îi stimulează imaginația

Relațiile cu membrii familiei suferă mici schimbări, dar se și consolidează în același timp. Băieții tind să prefere compania tatălui și să petreacă mai mult timp cu ei, iar fetițele vor prefera compania mamei. Relațiile cu frații mai mici se vor îmbunătăți, copii de 4-5 ani devenind mai protectivi, iar în relațiile cu frații mai mari, aceștia vor căuta apropiere și atenție din parte lor. De asemenea, și relațiile de prietenie devin mai puternice.

Ei bine, vârsta de 4-5 ani are nevoie de răbdare din ambele părți. Pe lângă toate procesele de dezvoltare, reține că amintirile pe care cei mici și le vor face acum, îi vor însoți toată viața.