16.9 C
Iași
vineri, mai 17, 2024

Calendar ortodox duminică, 1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului

Must Read

Calendar ortodox duminică, 1 octombrie 2023. Acoperământul Maicii Domnului este cinstit de către biserica ortodoxă în această zi. Citește ceam mai puternică rugăciune către Maica Domnului.

Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare închinată Fecioarei Maria, care amintește de ziua în care aceasta s-a arătat ascetului Andrei, în Biserica Vlaherne din Constantinopol.

Conform Calendarului Ortodox, Acoperămîntul Maicii Domnului este amintit pe data de 1 octombrie, în fiecare an. În această zi, este celebrată protecția Maicii Domnului asupra creștinilor.

Anul acesta, săRbătoarea pică într-o zi de duminică și este notată în calendar cu cruce roșie.

Tradiția spune că Maica Domnului s-a arătat în Biserica Vlaherne din Constantinopol, unde erau păstrate la acea vreme mai multe relicve sacre ale ei.

Ascentul Andrei a văzut-o pe Sfânta Maria în jurul orei 4 dimineața, trecând prin ușile împărătești, împreună cu Sfinții Ioan Botezătorul și Ioan Evanghelistul și urmată de un alai de sfinți îmbrăcați în haine albe.

Potrivit scrierilor, Alaiul s-a îndreptat spre amvon, unde Maica Domnului a îngenuncheat și a început să se roage în lacrimi pentru toți credincioșii creștini.

După terminarea rugăciunii, Maica Domnului s-a apropiat de altar și a continuat să se roage, apoi s-a înălțat în văzduh și și-a întins acoperământul ei peste toți oamenii care se aflau în biserică în semn de ocrotire a lor.

Ce nu e bine să faci pe 1 octombrie 2023

  • În ziua de 1 octombrie, nu este bine să mături în locuință sau în gospodărie.
  • La Acoperământul Maicii Domnului NU se coase, nu se țese și nu se croiește.
  • Tot astăzi, oamenii trebuie să evite treburile grele de la câmp sau de acasă.
  • În această zi, oamenii obișnuiesc să meargă la biserică, pentru a participa la Sfânta Liturghie. Este bine să aprindem lumânări și să ne rugăm pentru sufletele celor adormiți.
  • Nu este bine să te cerți sau să te superi pe cineva astăzi.
  • Se spune că nu este bine să te tunzi în această zi.
  • De Acoperământul Maicii Domnului nu se mănâncă de dulce. Creștinii care vor să scape de boli și suferințe vor ține post în această zi, consumând doar hrană uscată și apă sau ceai.
  • Se spune că astăzi e bine ca vitele să fie stropite cu apă sfințită, pentru sănătate.

Rugăciune către Maica Domnului

O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, Împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi.

Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale.

Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul, dacă tu, Stăpână, nu-L vei milostivi asupra noastră. Ție toate sunt cu putință de la Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstorilor noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față;

învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; soților, dragoste și înțelegere; fiilor, ascultare; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății.

Așa, Doamnă Preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor. Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta.

Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor.

Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Surse: doxologia.roro.orthodoxwiki.org