14.6 C
Iași
joi, aprilie 25, 2024

Povestea celui mai periculos lunetist din istorie, Simo Hayha

Must Read

Simo Hayha, supranumit “Moartea Alba”, este un fost lunetist finlandez participant la Razboiul de iarna (Razboiul Sovieto-Finlandez sau Ruso-Finlandez) care a ingenunchiat Armata Rosie (Armata rusilor) printr-o precizie milimetrica de manevrare a pustii sale modificate, Mosin–Nagant, acesta stabilind un record mondial, neegalat nici pana in ziua de astazi de un alt lunetist.

Cifrele oficiale il mentin pe Simo Hayha pe primul loc in topul celor mai periculosi lunetisti din lume cu 542 de inamici (confirmati oficial) doborati cu ajutorul pustii, intr-o perioada foarte scurta, si anume 100 de zile. Pe langa cele 542 victime, ii mai sunt atribuite alte 200, doborate cu un pistol semi-automat, in aceiasi perioada de timp.

Alt aspect foarte interesant este ca, cele 100 de zile au insemnat intreg anotimpul iarna, cand lumina naturala nu tine decat cateva ore, astfel misiunea lunetistului fiind mult mai dificila, deci ganditi-va cata indemanare avea acest om, si ce precizie avea fiecare glont trimis catre inamic.

Hayha avea propria strategie pentru a se face nevazut in marea de zapada, acesta nu folosea luneta pentru tinta, ci catarea pustii, din trei motive, si anume:

1. Datorita temperaturilor extrem de scazute (de la -20 pana la -40 grade Celsius) sticla telescopica se abureste, afectand astfel vizibilitatea si precizia lunetistului.

2. Pozitia capului ar fi fost mai ridicata folosind luneta telescopica, astfel, riscul de a fi descoperit era mult mai mare.

3. Razele soarelui se pot refracta prin lentilele telescopice, dezvaluind automat pozitia sa in fata inamicilor.

Alte metode ingenioase pentru a nu fi descoperit o reprezinta compactarea zapezii in locul in care pusca era asamblata, asta pentru a stopa ridicarea in aer a zapezii in timpul tragerii, si mai mult, Hayha tinea mereu zapada in gura, asta pentru a-si ascunde respiratia (aburi).

Pe langa strategia proprie, camuflajul a constituit arma lui secreta, fiind imbracat total in alb (inclusiv masca), acesta era imposibil de observat, chiar si de la o distanta foarte mica.

 

Citeste in continuare AICI