-0.8 C
Iași
vineri, decembrie 6, 2024

Regulile noi pentru permisul de conducere în cazul bolilor cardiovasculare și diabetului

Must Read

Sănătate înainte de toate: Reglementările noi pentru obţinerea permisului auto în România

Ministerul Sănătăţii din România a lansat un nou ordin care îşi propune să alinieze legislaţia din ţară cu cea a Uniunii Europene.

Această nouă regulă va impune un set de condiţii mai stricte pentru obţinerea şi reînnoirea permisului auto pentru persoanele care suferă de anumite afecţiuni cardiovasculare sau diabet zaharat. Medicii au salutat aceste măsuri, afirmând că ele sunt necesare pentru a proteja siguranţa rutieră.

În baza noilor reglementări, persoanele care suferă de infarct sau hipertensiune arterială de gradul 3, trebuie să depună dosarul pentru permisul de conducere doar dacă boala a fost efectiv tratată, iar medicul le-a dat acordul că sunt apte să conducă. Acelaşi lucru se aplică şi pentru cei care au suferit o operaţie de bypass coronarian cu grefă sau care au un stimulator cardiac permanent implantat.

În cazul şoferilor cu diabet zaharat, consecinţele pot fi la fel de grave. Candidaţii sau conducătorii auto care suferă de o formă gravă a bolii nu vor mai putea să obţină permisul de conducere, iar cei aflaţi într-un stadiu mai uşor vor avea nevoie de avizul medicului specialist. În plus, toţi candidaţii sau conducătorii auto care suferă de afecţiuni cardiovasculare sau diabet zaharat trebuie să completeze în fişa medicală şi să obţină avizul medicului specialist înainte de a obţine sau reînnoi permisul de conducere.

Lista afecţiunilor pentru care se va interzice eliberarea sau înnoirea permisului auto a fost publicată recent şi include următoarele:

implantarea unui defibrilator (acest lucru se aplică în cazul grupei 2);

boli vasculare periferice – anevrism aortic toracic și abdominal, atunci când diametrul maxim al aortei este de natură să predispună la un risc semnificativ de ruptură bruscă și, prin urmare, la un risc de apariție a unui eveniment invalidant subit (această prevedere se aplică în cazul grupelor 1 și 2);

dispozitive de asistență cardiacă (această prevedere se aplică în cazul grupei 2);

sindrom Brugada cu episoade de sincopă sau revenire din moarte cardiacă subită (această prevedere se aplică în cazul grupelor 1 și 2);

sindrom de QT lung însoţit de sincope, torsada vârfurilor şi QTc mai mare de 500 ms (această prevedere se aplică în cazul grupei 2).

Aceste noi reglementări au fost introduse pentru a garanta siguranţa rutieră pentru toţi participanţii la trafic. Cu toate acestea, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazuri excepţionale, cu condiţia ca solicitarea să fie justificată corespunzător printr-un aviz cardiologic şi să facă obiectul unui control medical periodic care să garanteze că persoana este în continuare capabilă să conducă autovehiculul în siguranţă.

În concluzie, aceste noi reglementări sunt un pas important pentru a proteja siguranţa rutieră şi a reduce riscul de accidente pentru toţi participanţii la trafic. Este important ca toate persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare sau diabet zaharat să ia în considerare aceste reglementări noi şi să consulte un medic specialist înainte de a lua decizia de a conduce un autovehicul. Împreună, putem face drumurile mai sigure pentru toţi.