20.3 C
Iași
sâmbătă, mai 4, 2024

Se schimbă legea! Șoferii care rămân fără permis ar putea suspenda polița RCA

Must Read

Se schimbă legea! Șoferii care rămân fără permis ar putea suspenda polița RCA pe toată perioada în care nu au carnet de conducere. 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus o serie de modificări ale legii RCA, care urmează să fie adoptate de Parlamentul României. Una dintre modificările propuse este posibilitatea de a suspenda polița RCA pentru vehiculele care nu sunt înmatriculate sau care nu au dreptul de circulație.

Poliția Română va putea verifica polița RCA a unui vehicul prin intermediul unor camere video amplasate pe drumuri.

Se schimbă legea! Șoferii care rămân fără permis ar putea suspenda polița RCA

Șoferul ar putea suspenda asigurarea dacă rămâne fără permis sau dacă are mașina avariată:

cerere la asigurător cu dovada;mașina să fie ținută în afara părții carosabile;perioada asigurării se prelungește prin act adițional.

O altă modificare propusă este posibilitatea de a verifica polița RCA a unui vehicul prin intermediul unor dispozitive electronice, chiar dacă mașina este parcată sau în mișcare.

ASF propune, de asemenea, ca BAAR sau asigurătorul RCA să fie obligat să emită, la cerere, certificatul cu istoricul daunelor. Acest certificat ar trebui să conțină informații despre daunele înregistrate de un vehicul în ultimii 5 ani.

Totodată, ASF propune ca organizatorii de evenimente auto să fie obligați să încheie o asigurare pentru eventuale prejudicii. Asigurarea ar trebui să acopere prejudiciile provocate de vehiculele participante la eveniment oricărei părți terțe, inclusiv spectatorilor și altor persoane prezente.

Cum poți obține cea mai bună ofertă pentru asigurarea auto obligatorie

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto se poate încheia oricând. Ea este obligatorie pentru circulația pe drumurile publice și trebuie plătită chiar și în cazul în care vehiculul nu este folosit.

Polița se încheie în următoarele situații:

În cazul achiziționării unui autovehicul nou, polița RCA fiind obligatorie pentru obținerea înmatriculării;La dobândirea unui autoturism prin leasing, caz în care compania de leasing va fi cea care plătește polița RCA, fiind considerată proprietara vehiculului;La achiziționarea unei mașini second-hand, imediat după ce procesul de vânzare-cumpărare s-a încheiat;La expirarea perioadei de valabilitate a poliței RCA.

Asigurarea se poate încheia pe o perioadă cuprinsă între 1-12 luni. La reînnoirea poliței, se poate opta pentru o perioadă de valabilitate de 6-12 luni.