22.4 C
Iași
luni, aprilie 29, 2024

Calendar ortodox 4 octombrie 2023. Ce sfant este praznuit in Sfanta zi de Miercuri

Must Read

In calendarul ortodox, data de 4 octombrie 2023 aduce cu sine semnificatii si conotatii religioase profunde, marcand un moment deosebit pentru credinciosii acestei traditii milenare. Calendarul ortodox, bazat pe stilul iulian, pastreaza traditia si ritualurile crestine in conformitate cu vechile invataturi si obiceiuri transmise de-a lungul secolelor.

Pe 4 octombrie 2023, biserica ortodoxa il cinsteste pe Sfantul Mucenic Ierotei. In aceasta zi, credinciosii se aduna pentru a reflecta asupra invataturilor biblice si a traditiilor care ii indruma in calatoria lor spirituala.

Aceasta zi marcheaza un moment de comuniune, rugaciune si adancire in credinta pentru credinciosii ortodocsi, aducand lumina si intelepciunea crestina in inimile lor intr-o maniera solemna si contemplativa.

Sfantul Mucenic Ierotei a primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel, care l-a botezat si l-a asezat episcop in Atena. A fost insotitorul Sfantului Dionisie Areopagitul. Sfantul Ierotei a fost primul episcop al Atenei. A participat la inmormantarea Maicii Domnului, unde a facut inceput cantarilor, la prohodirea Maicii Domnului. A trecut la cele vesnice pe 4 octombrie.

Rugaciune catre Sfantul Ierarh Ierotei, Episcopul Atenei

Apa trecand-o ca pe uscat si din rautatea Egiptului scapand, israeliteanul striga: Mantuitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam.

Pe invatatorul Tainelor, care s-a rapit pana la cer, pe Dumnezeiescul Pavel, pe vanatorul lumii avand dascal, te-ai facut ucenic privirii celei de sus.

Limba Apostolului Pavel cea miscata de Duhul, graind aratat Tainele lui Dumnezeu, aceea te-a cu­prins pe tine, fericite si te-a facut graitor de Dumnezeu.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Ranindu-te cu dragostea cea duhovniceasca si cu cuvinte Dumnezeiesti, vorbind cu Stapanul tuturor, ai pus spre tine cuvintele cele sfintite.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).

Fiind Locas de Dumnezeu Impodobit al Luminii Celei Vesnice, Fecioara Preacurata, spala-ma, Stapana si pe mine cel spurcat si intinat de toate pacatele.