22.4 C
Iași
marți, iulie 8, 2025

Fărâmiță Lambru, o viață plină de muzică, vicii și pasiune. Cum a devenit celebru lăutarul născut în cartierul Tei și iubit de Maria Tănase

Must Read

Fărâmiţă Lambru s-a născut la 15 septembrie 1927 într-o veche familie de lăutari și a învățat să cânte de la tatăl său, violonistul Tudor Fărâmiță, încă din vremea copilăriei. 

Fărâmiță, un tânăr de etnie romă, a devenit cel mai cunoscut lăutar al României, fiind aplaudat la scenă deschisă pe mari scene din întreaga lume. O mare parte din succesul său i se datorează Mariei Tănase, artsita fiind cea care l-a descopeit când acesta avea numai 24 de ani.

Prima întâlnire dintre Fărâmiță Lambru și Maria Tănase a avut loc la Teatrul Estrada din Bucureşti, aşa cum se arată  în cartea ”Maria Tănase” a Mariei Roșca.

”La Teatrul de Estrada din Bucuresti, Maria Tanase aștepta un nou instrumentist. L-a privit pe tânărul ţigan cu ochi încercănați şi părul creţ. I-a zâmbit și l-a pus să cânte. Fărâmiţă si-a ridicat acordeonul pe umeri, un Hohner de 48 de basi, cu burduful spart. Şi a început. Apoi au interpretat împreună melodia “Asta iarna era iarna”. Maria a izbucnit în râs: “Măi Fărâmiţa, mă trage curentul de la acordeonul tau…”

Fărâmiță Lambru, o viață plină de muzică, vicii și pasiune. Cum a devenit celebru lăutarul născut în cartierul Tei

Maria Tănase a fost impresionată atât de mult de talentul lătarului, astfel că, după întâlnirea de la Teatrul Estrada, a făcut din Fărâmiţă Lambru cel mai cunoscut lăutar al vremii, iar Fărâmiță Lambru a ajuns să cânte în Franţa, Italia şi Germania.

De asemenea, în ţară, în paralel cu spectacolele susţinute alături de Maria Tănase, lăutarul a cântat prin cele mai cunoscute cârciumi din Bucureşti. Maria Tănase l-a ajutat să se angajeze la Teatrul ”Constantin Tănase”, acolo unde a devenit solist şi dirijor al orchestrei populare. Prietenia dintre cei doi a depăşit graniţele scenei, Maria Tănase fiindu-i lui Lambru şi martor de cununie şi naşă. În 1962 a înregistrat primele sale materiale la casa de discuri Electrecord. Lăutarul şi-a continuat cariera şi după moartea prematură din 1963 a Mariei Tănase.

„Părinții mei s-au cunoscut la Teatrul „Constantin Tanase”, iar nașa lor de cununie a fost Maria Tănase. Tata avea o fotografie de-a ei cu o candelă cu luminiță în cameră. Toată viața lui a ținut-o în casă. A ars până când a murit el și până când am plecat noi din România. Maria Tănase i-a iubit mult pe amândoi parinții mei. Venea în casa lor, mâncau împreună, l-a iubit și l-a apreciat foarte mult pe tata.

Când l-a auzit cântând, urechea Mariei Tănase a înțeles repede că tata este foarte talentat. I-a plăcut cum cântă și de atunci au rămas împreună. Maria Tănase i-a luat și primul lui acordeon nou, un Hohner. Cu acel dar de la Maria a cântat tata tot restul vieții”, a povestit Camelia Fărâmiță, fiica regretatului artist, potrivit site-ului b365.

O viață încununată de succes, stinsă mult prea devreme

Deși s-a bucurat de un succes profesional răsunător, problemele de sănătate ale lui Fărmiță Lambru și-au pus amprenta asupra lui. Artistul suferea de diabet și de tuberculoză, însă nu a renunțat la muzică nicio clipă. A cântat fără încetare, deși condiția fizică nu îi permitea să depună un asemenea efort.

Pe 12 decembrie 1974, după o grea suferință, s-a stins la numai 47 de ani. Deși se știa cu probleme la plămâni, nu a rărit cântările și nici nu a renunțat la fumat.

Trupul său a fost înmormântat inițial în cimitirul din Cernica, dar mai târziu, la cererea soției, a fost deshumat și mutat în cimitirul ”Izvorul Nou” din București, scrie Diva Hair.