13.5 C
Iași
marți, mai 7, 2024

„Nicio pensie mai mica de 3.000 de lei in ianuarie”. Cine sunt romanii care vor primi pensii cu 30% mai mari de la 1 ianuarie 2024

Must Read

Cresc pensiile. Premierul Marcel Ciolacu a adus completari despre cresterea pensiilor, dupa ce ministrul de Finante, Marcel Bolos, a vorbit de majorarile pe care le vor primi pensionarii din Romania.

Ciolacu a confirmat majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024 si a specificat ca unii dintre pensionari vor avea pensii chiar si cu 30% mai mari.

Anterior, ministrul Marcel Bolos a anuntat ca pensiile vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei din ianuarie 2024, ceea ce inseamna cu o crestere medie de 14%.

„Sunt bani pentru cresterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei.

(…) In procente inseamna ca am luat in calcul o crestere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anuntat de coalitia de guvernare”, a declarat ministrul Finantelor, Marcel Bolos, la Antena 3 CNN.

Ministrul a anuntat ca noua majorare ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Premierul Romaniei a precizat ca majorarile se vor face diferentiat, iar unii dintre pensionari vor primi pensii marite si cu 30%.

„Este o lege in vigoare in care pensiile se indexeaza cu inflatia din anul trecut. Am facut o exceptie anul trecut pentru ca a fost o inflatie mare raportata la inflatia din anul anterior, de la 4% in comparatie cu 13,5%.

Nu va incalca nimeni legile din Romania. Imi doresc, ca si anul trecut, ca pensiile sa se majoreze diferentiat, la unii cu poate 30%, la unii cu poate 5%, la unii cu 10%, in functie de venit”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Romanii care vor primi pensii cu 30% mai mari din 2024

Premierul Marcel Ciolacu a dat de inteles ca majorarea standard care se va aplica tuturor pensionarilor din 1 ianuarie 2024 va corespunde ratei inflatiei din anul anterior.

Pornind de la acest procentaj de majorare legala, romanii cu pensii mici vor putea primi si majorari cu 30 de procente.

Astfel, romanii care vor primi pensii mai mari cu 30% de la 1 ianuarie vor fi: pensionarii cu pensia minima si cei cu pensii foarte mici.

Cu cat vor creste pensiile romanilor in 2024

Varianta 1: indexarea cu rata inflatiei in martie (cum recomanda Banca Mondiala)

Varianta 2: recalcularea celor cinci milioane de pensii dupa o noua formula din Lega Pensiilor.