31.7 C
Iași
marți, iulie 8, 2025

Cine nu se trece pe pomelnic. Nu trebuie să faci asta sub nicio formă

Must Read

Cine nu se trece pe pomelnic? Datinile din străbuni sunt respectate cu sfințenie de către credincioști, mai ales atunci când vine vorba de tradiții vechi de sute de ani. 

De asemenea, credincioșii știu că slujba de duminică este extrem de importantă, mai ales că în acel moment se pot ruga pentru binele lor și al apropiaților. Prin pomelnic, la Sfânta Liturghie se pomenesc atât viii, cât şi cei adormiţi – şi este bine ca orice creştin care aduce jertfă la altar să aibă pomelnic şi pentru cei vii şi pentru cei morţi.

Însă, trebuie să știi că există persoane care nu pot fi trecute într-un pomlenic. Părintele Cleopa explică în ce situații este mai bine să eviți să îți treci apropiații pe un pomelic.

Cine nu se trece pe pomelnic. Ce spune Părintele Cleopa

Arhimandritul Cleopa Ilie a fost unul dintre marii duhovnici ai Moldovei. S-a născut pe 10 aprilie 1912, la Sulița, Botoșani, și a trecut la Domnul pe 2 decembrie 1998. A fost arhimandrit și stareț al Mănăstirii Sihăstria Neamțului. Părintele Patriarh Daniel l-a numit ”dar al lui Dumnezeu pentru poporul român”. Și-a dedicat întreaga viață rugăciunii și pocăinței.

Părintele Cleopa spunea care sunt persoanele care nu pot fi trecute în pomelnicele slujbelor de duminică.

”Pe pomelnic nu se pot trece niciodată sectarii, căci ei s-au rupt definitiv de Biserica lui Hristos. Pe aceștia în veac nu-i poți trece în pomelnic. Al doilea sunt sinucigașii, care și-au făcut seama singuri; ori s-au înecat, ori s-au spânzurat, ori au murit de beție, au băut și au murit beți, ori au murit în duel, tot sinucigași se socotesc. Pe urmă nu se pun la slujbe pe cei ce trăiesc necununați. În veacul veacului nu-i poți pune părticică în Sfântul Potir celui ce trăiește în preacurvie. Niciodată. Pentru preacurvie se dă 15 ani oprire de la împărtășanie, că trăiește necununat. Cum să-i pui părticică lui, să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului?

De asemenea, nu se trec pe pomelnic cei care refuză Sfintele Taine și care nu se mai spovedesc. Pe aceștia ni-i mai pui. S-au despărțit de Biserică pentru veșnicie. Dacă creștinul este bețiv, este bine să-l pui la Psaltire, la Sfântul Maslu, la acatiste, dar nu la Sfânta Liturghie”, spunea Părintele Cleopa.

”Desfrânații, dacă nu părăsesc păcatul și nu se spovedesc, nu se pun niciodată la pomelnic”

De asemenea, părintele ținea să menționeze că nici care nu se spovedesc nu trebuie puși pe pomelnic.

”Desfrânații, dacă nu părăsesc păcatul și nu se spovedesc, nu se pun niciodată la pomelnic. Dimineața, la Sfânta Proscomidie, ai văzut că preotul are copia aceea de argint în mână, și din prescura întâi scoate dumnezeiescul Agneț, care se preface în Trupul lui Hristos. Din prescura a doua se scoate partea Maicii Domnului. Din prescura a treia se scoate pentru cetele îngerești. Din a patra prescură se scot părticele pentru cei vii: ctitorii mănăstirii, conducătorii țării, conducătorii Bisericii și ceilalți care sunt vrednici.

Dar pentru cel care înjură, hulește și trăiește în desfrâu nu poți scoate, că acea părticică reprezintă fața sufletului lui. Din a cincea prescură se scoate pentru cei morți. Aceste părticele sunt numai binecuvântate. Și atunci când în biserică se cântă “Pe Tine te lăudăm, pe Tine te binecuvântăm… “, preotul în Altar ridică mâinile la cer, se roagă în fața Sfintei Mese și se pogoară Sfântul Duh peste Sfintele Daruri. Atunci pe Sfânta Masă nu mai este pâine, ci Trupul lui Iisus Hristos. În Sfântul Potir nu mai este vin, ci Sângele lui Iisus Hristos”, declara Părintele Cleopa, potrivit ortodoxia.me