9.3 C
Iași
vineri, mai 3, 2024

Rețeta tradițională pentru iarnă: Pepeni murați în saramură

Must Read

Deschide-ți pofta de bunătăți cu această rețetă de murături inedite!

Da, ai auzit bine! Cel mai îndrăgit fruct al verii, după ce te-a răcorit în zilele caniculare, poate deveni o murătură excepțională. Gustul său dulce și acrișor se potrivește perfect alături de diverse preparate din carne.

Nu doar pepenele roșu, ci și cel galben poate fi o opțiune delicioasă pentru cămara ta de iarnă. Dacă vrei să îi adaugi un plus de aromă, încearcă să presari puțină scorțișoară măcinată. Iar cel mai bun lucru este că nu ai nevoie de multe ingrediente și se prepară foarte ușor.

Pentru început, alege cu grijă pepeni mici, care să nu fie în totalitate copt și verifică să nu prezinte lovituri sau urme de mucegai. După ce i-ai spălat bine, pune-i într-un borcan, intercalând între ei castraveți, morcovi, gogonele și, pentru un plus de savoare, frunze de țelină și hrean.

Nu uita că pentru fiecare litru de apă trebuie să adaugi 25 de grame de sare. După ce ai pus saramura la fiert, așteaptă puțin să se răcească, toarnă-o peste murături și sigilează borcanul cu celofan. Astfel, pepenii murați vor fi gata să îmbogățească o friptură pe cinste.

Dacă preferi pepenele galben, iată de ce ai nevoie:

  • oțet
  • apă
  • condimente
  • zahăr

Amestecă oțetul cu apa într-o oală mare, apoi adaugă condimentele și lasă să fiarbă până clocotește. Dă focul mic și lasă să fiarbă încet, fără a clocoti, timp de 5 minute. Stingi flacăra și aștepți aproximativ o oră să „se odihnească”.

Adaugă pepenele galben curățat de coajă și semințe, tăiat cuburi, apoi adaogă și zahărul și pune amestecul la fiert, amestecând doar până când zahărul se topește. Redu focul și lasă să fiarbă fără a clocoti, pe cel mai mic foc, până când pepenele devine ușor transparent.

” alt=”” data-lazy-src=”undefined” />

Așează pepenele într-un borcan sterilizat, lăsând un spațiu de aproximativ un deget până la gura borcanului. Dă siropul câteva clocote, apoi toarnă-l cu atenție în borcan peste pepene, până se umple de tot.

Închide borcanul cu un capac cu filet și așează-l într-o oală, pe fundul căreia ai pus în prealabil o bucată de hârtie de bucătărie sau un șervet de pânză. Așteaptă aproximativ 10 minute pentru a se steriliza, iar pepenele galben murați este gata de savurat în iarna aceasta.

Așadar, bucură-te de această rețetă tradițională de murături și pregătește camara pentru iarnă cu cele mai gustoase și sănătoase pepeni murați în saramură. Poftă bună!