25.3 C
Iași
joi, mai 2, 2024

Pensiile românilor vor crește cu 30% începând cu ianuarie 2024

Must Read

Pensiile românilor vor crește cu 30% începând cu ianuarie 2024

Premierul Marcel Ciolacu a adus lămuriri privind majorarea pensiilor, după ce ministrul de Finanțe, Marcel Bolos, a vorbit despre creșterile pe care le vor primi pensionarii din România.

Ciolacu a confirmat că pensiile vor crește începând cu 1 ianuarie 2024 și a specificat că unii pensionari vor avea pensii chiar și cu 30% mai mari.

Ministrul Marcel Bolos a anunțat anterior că pensiile vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei începând din ianuarie 2024, ceea ce înseamnă o creștere medie de 14%.

„Există fonduri pentru majorarea pensiilor, acestea vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei. (…) În procente, am luat în considerare o creștere a pensiilor de aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunțat de coaliția de guvernare”, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Bolos.

Ministrul a menționat că noua majorare ar putea intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024. Premierul României a precizat că majorările vor fi făcute diferențiat, iar unii pensionari vor primi pensii majorate și cu 30%.

„Exisă o lege în vigoare conform căreia pensiile se indexează cu inflația din anul anterior. Anul trecut am făcut o excepție deoarece inflația a fost mare în comparație cu anul anterior, de la 4% la 13,5%.

Nu se va încălca nicio lege din România. Îmi doresc, la fel ca anul trecut, ca pensiile să crească diferențiat, cu poate 30% pentru unii, cu poate 5% pentru alții, cu poate 10% pentru alții, în funcție de venit”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Românii care vor primi pensii cu 30% mai mari începând din 2024

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că majorarea standard care se va aplica tuturor pensionarilor începând cu 1 ianuarie 2024 va corespunde ratei inflației din anul anterior.

Plecând de la acest procentaj legal de majorare, românii cu pensii mici vor putea primi și majorări cu 30% din pensia lor.

Astfel, românii care vor primi pensii mai mari cu 30% începând cu 1 ianuarie vor fi pensionarii cu pensie minimă și cei cu pensii foarte mici.

Creșterea pensiilor românilor în 2024

Există două variante privind creșterea pensiilor românilor în 2024:

Varianta 1: indexarea cu rata inflației în martie (așa cum recomandă Banca Mondială).

Varianta 2: recalcularea celor cinci milioane de pensii folosind o nouă formulă din Legea Pensiilor.