12.4 C
Iași
miercuri, mai 8, 2024

Alerta ANM. Meteorologii au schimbat prognoza. Vremea se schimba radical

Must Read

Alerta ANM. Prognoza meteo indica o schimbare semnificativa a vremii cu o tendinta de racire accentuata incepand de duminica, mai ales in regiunile vestice si nordice ale tarii. Acest trend va continua si in ziua de luni si in restul teritoriului, conform specialistilor in meteorologie. De asemenea, se asteapta o extindere a ariei ploilor. Agentia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis avertizari de cod galben pentru mai multe zone, valabile incepand de duminica de la ora 18:00 pana luni la pranz.

In ceea ce priveste intervalul de timp cuprins intre 15 octombrie la ora 12 si 16 octombrie la ora 16, ANM anunta ploi moderate ca cantitate, intensificari ale vantului si precipitatii mixte in zonele montane inalte. Racirea semnificativa a vremii va fi o caracteristica importanta in aceasta perioada.

”Vremea va intra intr-un proces de racire semnificativa, duminica in vestul si nordul teritoriului, iar luni si in rest. Aria ploilor va fi in extindere, iar in zonele de munte, cantitatile de apa vor depasi 10…15 l/mp si izolat 20…25 l/mp. In noaptea de duminica spre luni se vor semnala precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare in nordul Carpatilor Orientali, iar la altitudini mai mari de 1700 m si in restul masivelor montane”, au anuntat meteorologii.

Totodata, vantul se va intensifica temporar in majoritatea zonelor.

Pentru perioada 15 octombrie, ora 18 – 16 octombrie, ora 12, a fost emisa o avertizare cod galben, vizand intensificari ale vantului.

”In intervalul mentionat temporar vantul va prezenta intensificari in sudul Transilvaniei si al Olteniei, in Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei si in sud-vestul si estul Munteniei, cu viteze de 55…65 km/h.

In Carpatii Meridionali si de Curbura, in special la altitudini de peste 1700 m, vor fi rafale in general de 80…110 km/h”, anunta ANM.