13.2 C
Iași
joi, mai 9, 2024

Ora de iarnă 2023. Când va renunța România la schimbarea ceasului

Must Read

Ora de iarnă 2023. Când va renunța România la schimbarea ceasului? Trecerea la ora de iarnă în anul 2023 va avea loc în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie.

Ceasurile se vor da înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00. Ultima zi de duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă din acest an, având 25 de ore.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.

Ora de iarnă 2023. Când va renunța România la schimbarea ceasului

Schimbarea orei a devenit o practică obișnuință pentru o mare parte din planetă. Însă, în ultimii ani, multe țări au abolit ora de vară și au rămas doar cu cea de iarnă. Acest lucru s-ar putea să devină valabil și în România.

În septembrie 2018, Uniunea Europeană a propus un proiect prin care se dorea eliminarea schimbarea orei. Însă multe țări s-au opus și situația a rămas incertă.

Care sunt țările în care rămâne valabilă trecerea la ora de iarnă în 2023

În unele țări, s-a renunțat la trecerea ora de vară de-a lungul anilor. Cel mai recent în Siria, Iran, Iordania și Mexic. Din motive analizate de specialiștii europeni, ora de vară nu va fi abolită deocamdată în Germania și nici în alte țări europene. Astfel, în ultima duminică din octombrie, adică în noaptea de 28 octombrie spre 29 octombrie 2023, ceasurile vor fi date înapoi.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare. Mai mult decât atât, accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.