16.4 C
Iași
joi, mai 9, 2024

S-a decis. Cine primeşte a 13-a pensie, cine doar vouchere pentru cozonaci şi caltaboş…

Must Read

Pensionarii vor primi pe lângă prima obișnuită din decembrie, şi o pensie suplimentară în Italia, ţară în care locuiesc circa 2 milioane de români. În plus, ajustarea reevaluării pensiilor efectuată în 2023 va face ca această lună să fie cu atât mai specială pentru pensionarii italieni.

Ajustarea la pensie din decembrie va fi deosebit de importantă deoarece se va baza pe rata de reevaluare definitivă a Institutului Național de Statistică (Istat) pentru anul 2022, care este de 8,1%, în comparație cu rata provizorie de 7,3% folosită de Institutul Național de Asigurări Sociale (INPS) pentru ajustarea pensiilor la începutul anului 2023. Această diferență de 0,80% va duce la majorarea pensiilor în mod semnificativ pentru majoritatea pensionarilor.

Simulările arată că doar pensiile care nu depășesc de 4 ori indemnizația minimă (aproximativ 2.100 de euro) pot beneficia de o ajustare de 100% a ratei. Peste acest prag, procentele de ajustare sunt tot mai mici, variind de la 85% la 32%, în funcție de nivelul pensiei.

Recalcularea pensiilor începe din ianuarie 2023 și va include nu doar ajustarea pensiei din decembrie, ci și creditarea simultană a arieratelor pentru 11 luni.

Prima de a 13-a lună sau a 13-a pensie

A 13-a lună este un alt beneficiu pe care îl vor primi pensionarii, calculat pe baza numărului de luni de pensionare efectivă din anul de referință. Cu toate acestea, este important de menționat că impozitarea acestui bonus poate reduce suma netă primită.

În plus, există și o primă de a 13-a lună de 154,94 euro care poate fi acordată în anumite cazuri, în funcție de nivelul pensiei anuale brute și de îndeplinirea altor condiții economice.

Cu toate aceste beneficii, pensionarii italieni au motive să fie optimiști în privința cecului din decembrie. Acesta va reprezenta un ajutor semnificativ pentru a face față cheltuielilor suplimentare din perioada sărbătorilor de Crăciun.

În România, vouchere de 250 de lei pentru seniorii cu pensii mici în luna decembrie

Cine beneficiază de vouchere de alimente și mese calde
– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023

– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social
– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

În cursul anului trecut, românii eligibili au primit alte patru tranșe, în valoare totală de 1.000 de lei, ultima fiind virată în data de 19 decembrie 2022 pentru 2.368.907 de români.