Când trebuie să treci la anvelopele de iarnă? Suntem deja la jumătatea lunii octombrie, astfel că mulți șoferi deja se întreabă când este nevoie să meargă la vulcanizare pentru a trece la anvelopele de iarnă.
Specialiștii recomandă ca, odată ce temperaturile scad pe timpul nopții sub 7-8 grade Celsius sau se apropie de 0 grade Celsius, trebuie mers cât mai curând la vulcanizare pentru a schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă. Sub aceste temperaturi, cauciucul din care este realizată anvelopa de vară nu mai este la fel de aderent pe drumuri.
În plus, riști o amendă destul de mare dacă nu faci o vizită la service-ul auto. Conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheață fără ca autoturismul să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie contravenție. Astfel, riști să rămâi și fără certificat de înmatriculare.
Ba mai mult decât atât, anvelopele nepotrivite îți vor aduce o penalizare între 9-20 de puncte de amendă, acest lucru însemnând o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.
Când trebuie să treci la anvelopele de iarnă. Ce pățesti dacă circuli cu cauciurile de vară în sezonul rece
Dacă nu ajungi la service pentru a schimba anvelopele, riști destul de mult. Ba chiar, nici nu vei fi despăgubit în cazul unui accident.
”Acea anvelopă nu face faţă unei situaţii de urgenţă, să oprim autoturismul nostru în condiţii de siguranţă, să evităm un obstacol. Toate sistemele maşinii de siguranţă vor fi în alertă. Ne este şi foarte greu să controlăm maşina. Plecarea de pe loc va fi foarte greoaie, maşina va derapa”, spune Sorin Ene, pilot de curse.
În plus, în cazul unui accident auto, dacă şoferii nu au anvelope de iarnă, există riscul ca aceştia să nu fie despăgubiţi pe asigurarea CASCO.
La ce riscuri te expui atunci când folosești cauciucuri de iarnă vara
Nici în sezonul cald nu este indicat să rămâi cu anvelopele de iarnă. Există câteva riscuri la care te expui atunci când folosiești anvelopele de iarnă în timpul verii:
Uzură prematură a pneurilor. Compoziția cauciucului diferă la anvelopele de vara față de cele de iarnă. Cele de iarnă devin mult mai rigide la temperaturi ridicate și astfel uzura se instalează rapid.Pneurile de iarnă sunt mai grele. Acest dezavantaj îl vei simți la viteze mari. Roțile sunt concepute pentru utilizare la o viteză mai redusă (iarnă se circulă mai temperat);Anvelopele de iarnă cresc șansele de acvaplanare a autoturismului;La cauciucurile de iarnă, riscul de explozie vara este foarte mare. Se încălzesc foarte puternic de la căldură emanată la frecarea cu asfaltul, nefiind concepute să reziste la temperaturi ridicate.