21.4 C
Iași
vineri, mai 3, 2024

Când începe postul Crăciunului. Ce trebuie să faci de Lăsatul secului

Must Read

Când începe postul Crăciunului? Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos este unul dintre cele două mari posturi din cursul anului, fiind extrem de important pentru credincioși. 

Postul Crăciunului 2023 începe pe data de 14 noiembrie și se încheie pe data de 24 decembrie. Se întinde pe o perioadă de 40 de zile și amintește de postul de 40 de zile al profetului Moise pe Muntele Sinai, înainte de primirea Tablelor Legii.

De asemenea, Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul.

Pe data de 14 noiembrie este Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului, aceasta fiind și ultima zi în care se mai poate mânca de dulce. Pe vremea bunicilor, în seara de Lăsatul secului se făceau petreceri mari în familie, se serveau fripturi, prăjituri, plăcinte și vin.

Când începe postul Crăciunului. Ce trebuie să faci de Lăsatul secului

În ziua de dinaintea Postului Crăciunului, pe vremuri, femeile își “dezinfectau” vasele de lut și lingurile de lemn cu cenușă. În acest fel le pregăteau pentru următoarele 40 de zile, când nu se mai gătea nimic cu carne sau lapte.

Postul Crăciunului mai este numit și Post al bucuriei, fiind multe zile cu dezlegare la pește. În Postul Crăciunului 2023 sunt 14 zile cu dezlegare la pește.

Când este dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023

În anul 2023, pe toată perioada Postului Crăciunului, sunt zile de dezglegare la pește astfel:

Marți, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 25 noiembrie; 26 noiembrie; 30 noiembrie – Sfântul Andrei; 3 decembrie ; 4 decembrie; 5 decembrie; 6 decembrie – Sfântul Nicolae; Joi, 7 decembrie; 9 decembrie; 10 decembrie; 12 decembrie; 16 decembrie; 17 decembrie; 18 decembrie;

Biserica a rânduit înaintea fiecărei mari sărbători să fie o perioadă specială de pregătire a creştinului, prin post şi rugăciune. Rostul fundamental al oricărui post este să ajute la dezintoxicarea sufletului, nu cea a corpului, prin regim alimentar.  Un post nu trebuie să domolească doar poftele trupești, ci să înbuneze și sufletul.