20.3 C
Iași
duminică, mai 19, 2024

Atentie sa nu fii pacalit! Care este diferenta dintre metrul ster si metrul cub

Must Read

Cu totii ne intrebam de fiecare data cand cumparam un transport de lemne, ce cantitate am cumparat de fapt si cum putem verifica furnizorul, care de cele mai multe ori spune o cantitate convenabila doar lui.

Un metru ster reprezintă o stivă de lemne cu lungimea, lățimea și înălțimea de un metru, la care volumul util este mai mic de un metru cub. Un metru ster este egal cu aproximativ 0,66 metri cubi de lemn, deoarece un metru ster nu reprezintă o cantitate fixă ci depinde de grosimea și modul de așezare a lemnelor, care creează mai mult sau mai puțin spațiu liber între bucăți.

De regulă, lemnul de esență tare cântărește, uscat, între 750-850 kg pe 1 m³ plin. Prin urmare, aplicând coeficientul de 0,66, un ster va cântări între 495 și 561 kg de lemn de foc, iar un dublu-ster în jur de o tonă de lemn.

Una dintre intrebarile pe care le primim deseori de la clientii care achizitioneaza o centrala pe lemne este legata de formula de calcul a unui metru ster de lemn. Despre cum se calculeaza un metru ster pe lemne ne-am propus sa discutam si noi in acest articol, deoarece stim cat de importanta este achizitia combustibilului solid pentru centrala. Iar cum lemnele se vand cel mai adesea la metru ster, este necesara cunoasterea formulei de calcul pentru a nu te lasa inselat de comerciantii de lemne pentru centrala.

Ce ar trebui sa stii despre calcularea unui metru ster de lemne
Ce inseamna un metru ster de lemne? Ei bine, un metru ster de lemne este o stiva de lemne care are lungimea, latimea dar si inaltimea de un metru. Volumul este insa mult mai mic decat in cazul unui metru cub de lemne, iar de aici pleaca confuziile in urma carora multi clienti ai centralelor pe lemne isi iau teapa.

Realitatea este cu totul altul. Mai exact, un metru ster de lemne este echivalentul a aproximativ 0.65 – 0.66 de metri cubi. Cu toate acestea, nu se poate vorbi despre o cantitate exacta de lemn intr-un metru ster, deoarece aceasta difera de la un caz la altul in functie de grosime si de modul in care lemnele au fost aranjate. Practic, unii comercianti incearca sa isi insele clientii lasant mai mult spatiu intre lemne, astfel incat rezulta o cantitate mult mai mica de lemn pentru foc.

In ceea ce priveste greutatea unui metru ster de lemn, aceasta este cuprins intre 500 si 560 de kg in cazul lemnului de foc. Practic, pentru a atinge greutatea unui metru cub de lemn de esenta tare ai nevoie de aproape doi metri ster.

Este important sa cunosti urmatorul lucru: un metru ster este mult mai mic decat un metru cub, iar asta deoarece lemnele pot fi asezate in asa fel incat sa fie o cantitate cat mai mica de lemne.

Atunci cand mergi sa iti cumperi lemne pentru centrale, trebuie sa tii cont numaidecat de acest lucru. Nu confunda metrul cub cu metrul ster, deoarece cu siguranta vei fi inselat. Daca optezi totusi pentru metru ster de lemne pentru centrala, este important sa urmaresti cu atentie modul in care au fost asezate acestea. Asta pentru a evita sa primesti mai putin decat platesti.

Cat consuma un cazan pe lemne
Este destul de greu sa vorbim despre un consum standard al centralelor pe lemne. Iar asta deoarece consumul unui cazan pe lemne difera in functie de foarte multi factori. Trebuie luata in calcul puterea energetica a lemnului precum si puterea centralei, suprafata ce necesita incalzire samd.

Lemnul de foc poate fi de fag, de stejar, de brad, de mesteacan, de pin, de plop etc. Cu toate acestea, consumul unei centrale pe lemne este suficient de avantajos incat sa ai si tu in vedere acest mod de incalzire.