15.3 C
Iași
miercuri, mai 22, 2024

Ce amendă primești dacă locuiești la o altă adresă decât cea din buletin. S-a schimbat legea!

Must Read

Ce amendă primești dacă locuiești la o altă adresă decât cea din buletin? Legea s-a schimbat astfel că dacă îți schimbi domiciliul va trebui ca acest lucru să se reflecte și în documentul tău de identitate. 

Mai mult decât atât, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin riscă amenzi desttul de mari  în cazul în care nu solicită schimbarea domiciliului.

Începând de anul acesta, legea privind evidența, domiciliul, reședința şi actele de identitate ale cetățenilor români s-a schimbat. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la altă adresă decât cea înscrisă în buletin pot primi amenzi dacă nu solicită schimbarea domiciliului.

Ce amendă primești dacă locuiești la o altă adresă decât cea din buletin

Potrivit legii intrate în vigoare la data de 10 iunie 2023,  persoanele care nu locuiesc la domiciliul aflat în cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului. În cazul în care nu respectă această regulă, riscă să primească amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei.

Iată ce spune legea: ”Art. 39. (1) Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”.

Așadar, cei ce nu respectă legea, riscă să primească, de la persoane împuternicite din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor sau de la polițiști, amenzi cuprinse între 40 și 80 de lei, scrie avocatnet.ro.

Acte necesare pentru schimbarea buletinului

Dacă actul de identitate este expirat, aveți nevoie de următoarele acte:

cererea pentru eliberarea actului de identitate;actul de identitate;certificatul de naștere;certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor;certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz;extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, obținut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii;documentul cu care face dovada achitării contravalorii actului de identitate.