13 C
Iași
sâmbătă, mai 18, 2024

Care sunt limitele de viteză pe drumurile din România. Ce trebuie să faci dacă ai permisul de curând

Must Read

Care sunt limitele de viteză pe drumurile din România? Deși fiecare șofer ar trebui să știe care sunt limitele de viteză pe drumurile din România, Codul Rutier se poate schimba astfel că lucrurile se schimbă. 

Mai mult decât atât, conducătorii de autovehicule cu o vechime mai mică de un an de la data obținerii permisului de conducere au obligația de a circula, în afara localitatilor, cu 20 km/h mai puțin decât viteza maximă admisă.

Care sunt limitele de viteză pe drumurile din România

Limitele maxime de viteză în afara localităţilor sunt:

pe autostrăzi – 130 km/h;pe drumurile expres – 120 km/h;pe drumurile naţionale europene – 100 km/h;pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h

Vitezele maxime admise în afara localităţilor pentru categoriile de autovehicule:

130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naţionale europene şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B;110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naţionale europene şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi D1;90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumurile expres, 80 km/h pe drumurile naţionale europene şi 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehicuelel din categoriile A1, B1 şi C1;45 km/h pentru tractoare şi mopede.Ce se întâmplă dacă depășești limita de viteză

Depășirea limitei de viteză este considerată o infracțiune și atrage după sine amenzi și puncte de penalizare. Potrivit Codului Rutier, șoferii care depășesc limitele de viteză admise pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 290 și 2.900 de lei.

În cazul depășirii limitei de viteză cu 10 – 20 km/h, sancțiunea este de două sau trei puncte amendă, la care se adaugă două puncte de penalizare. Pentru 21 – 30 km/h peste viteza maximă admisă, sancțiunea este de patru sau cinci puncte amendă, la care se adaugă trei puncte de penalizare.

Pentru o depășire a limitei admise cu 31 – 40 km/h, sancțiunea este de la șase la opt puncte amendă, la care se adaugă patru puncte de penalizare. Dacă limita de viteză este depășită cu 41 – 50 km/h, sancțiunea este de la 9 la 20 de puncte amendă, la care se mai adaugă și șase puncte de penalizare.

Însă, dacă limita de viteză este depășită cu peste de 50 km/h, sancțiunea este cuprinsă tot între 9 și 20 de puncte, iar permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.