16.3 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Greșeala banală care te poate lăsa fără permis. Ce trebuie să știe șoferii

Must Read

Greșeala banală care te poate lăsa fără permis. Ce trebuie să știe șoferii? Potrivit schimbărilor din Codul Rutier, poți rămâne fără permisul de conducere dacă refuzi recoltarea de probe atunci când ești suspectat de către poliție că ai consumat alcool sau substanță interzise și te afli la volan.

Așadar, dacă ești oprit de poliție în trafic și refuzi să te supui cerințelor oamenilor legii, agentul poate dispune retragerea permisului auto ”până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore. (art. 22 ^1, alin. (1) din Codul Rutier). În acest caz, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, însă fără drept de circulație”.

Așadar, dacă polițistul care te-a oprit în trafic solicită să ți se recolteze probe biologice iar tu refuzi, poți rămâne fără permis.

Noua lege te lasă pieton mult mai rapid

Potrivit noilor modificări din Codul Rutier, oamenii legii vor putea dispune suspendarea înmatriculării autoturismului dacă acesta nu are asigurarea RCA valabilă. Așadar, înmatricularea autoturismelor ar putea fi suspendată de oamenii legii dacă asigurarea RCA nu mai este valabilă.

Până acum, suspendarea înmatriculării unui autoturism putea fi dispusă în cazul în care șoferul circula fără să facă la timp inspecția tehnică periodică a mașinii.

De asemenea, șoferii care rămân fără permis sau au mașina avariatăar putea suspenda polița RCA.

Șoferul ar putea suspenda asigurarea dacă rămâne fără permis :

cerere la asigurător cu dovada;mașina să fie ținută în afara părții carosabile;perioada asigurării se prelungește prin act adițional.

O altă modificare propusă este posibilitatea de a verifica polița RCA a unui vehicul prin intermediul unor dispozitive electronice, chiar dacă mașina este parcată sau în mișcare.

Cum poți obține cea mai bună ofertă pentru asigurarea auto obligatorie

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto se poate încheia oricând. Ea este obligatorie pentru circulația pe drumurile publice și trebuie plătită chiar și în cazul în care vehiculul nu este folosit.

Polița se încheie în următoarele situații:

În cazul achiziționării unui autovehicul nou, polița RCA fiind obligatorie pentru obținerea înmatriculării;La dobândirea unui autoturism prin leasing, caz în care compania de leasing va fi cea care plătește polița RCA, fiind considerată proprietara vehiculului;La achiziționarea unei mașini second-hand, imediat după ce procesul de vânzare-cumpărare s-a încheiat;La expirarea perioadei de valabilitate a poliței RCA.

Asigurarea se poate încheia pe o perioadă cuprinsă între 1-12 luni. La reînnoirea poliței, se poate opta pentru o perioadă de valabilitate de 6-12 luni.