-1.8 C
Iași
vineri, decembrie 8, 2023

Începe Postul Crăciunului. Ce este complet interzis să faci până pe 25 decembrie

Must Read

Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos este unul dintre cele două mari posturi din cursul anului, fiind extrem de important pentru credincioși. 

Postul Crăciunului 2023 începe pe data de 15 noiembrie și se încheie pe data de 24 decembrie. Se întinde pe o perioadă de 40 de zile și amintește de postul de 40 de zile al profetului Moise pe Muntele Sinai, înainte de primirea Tablelor Legii.

Postul Crăciunului este cel de-al doilea post ca importanţă din calendar, după Postul Paştelui.

Ce este complet interzis să faci până pe 25 decembrie

Până în Ajunul Crăciunului, credincioşii au parte de mai multe zile cu dezlegare la peşte, ulei şi vin, însă Ajunul Naşterii Domnului este cea mai aspră zi de postire. Atunci se ţine post negru, iar preotul este aşteptat în case pentru a aduce vestea Naşterii Mântuitorului.

În Postul Crăciunului nu se fac nunți, nu se mănâncă de dulce, iar oamenii ar trebui să fie mai buni și mai miloși cu semenii lor.

În Postul Crăciunului sunt mai multe zile cu dezlegare la pește.

Când este dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023

În anul 2023, pe toată perioada Postului Crăciunului, sunt zile de dezglegare la pește astfel:

Marți, 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 25 noiembrie; 26 noiembrie; 30 noiembrie – Sfântul Andrei; 3 decembrie ; 4 decembrie; 5 decembrie; 6 decembrie – Sfântul Nicolae; Joi, 7 decembrie; 9 decembrie; 10 decembrie; 12 decembrie; 16 decembrie; 17 decembrie; 18 decembrie;

Prima zi de dezlegare la peşte din postul Crăciunului este pe 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică. Apoi, pe 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, pe 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, pe 13 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este 18 decembrie, de Sărbătoarea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul.

Dezlegarea la mâncarea de dulce se face de-abia după Sfânta Liturghie de Crăciun, ce are loc pe 25 decembrie.

Ce reguli trebuie să respecte credincioşii în Postul Crăciunului

În perioada Postului Crăciunului, ca şi în alte posturi, credincioşii trebuie să se abţină de la multe lucruri, trebuie să-i ceară iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor, să meargă des la biserică şi să se împace cu persoanele certate.

În această perioadă sunt interzise plăcerile trupeşti, pentru că acestea dau naştere păcatului. Poftele trupeşti pot fi biruite doar prin post şi rugăciune.

“Este perioada în care oamenii trebuie să fie mai buni şi mai miloşi cu cei din jurul lor, căci doar aşa vor putea fi şi ei iertaţi de Dumnezeu. Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral.

Mai mult, creştinii trebuie să se reţină şi de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de cel sufletesc”, spune părintele Ramon Eugen Ilie, preot la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.