17.4 C
Iași
sâmbătă, iulie 27, 2024

Moșii de toamnă. Ce trebuie să dai de pomană astăzi. Este interzis să faci un anumit lucru!

Must Read

Moșii de Toamnă reprezintă o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși, în care sunt amintiți cei care au trecut la cele veșnice.

Moșii de toamnă se sărbătoresc în prima zi de sâmbătă din luna noiembrie. Potrivit tradiției, aceasta poartă denumirea de Sâmbăta Morților.

În această zi, se obișnuiește să se ofere de pomană mâncare și băutură în memoria celor dragi care au trecut în neființă. De Moșii de toamnă este bine să dai de pomană colaci și colivă și să te rogi pentru cei dragi trecuți la cele veșnice. Conform tradiției, creștinii ortodocși merg la biserică, în dimineața moșilor de toamnă, pentru a participa la slujbă.

De Sâmbăta morților, gospodinele pregătesc coliva pentru biserică. Însă coliva nu este singurul aliment care se dă de pomană de Mosii de toamnă.

Credincioșii împart colaci, prescură, colivă, vin, fructe. În unele zone, de moși se pregătește mâncare gătită, pe care gospodinele o împart caldă. Din popor se spune că sufletele celor decedați se hrănesc cu aburul preparatelor.

Moșii de Toamnă. Ce să nu faci niciodată în această zi

Există și câteva lucruri care sunt considerate a fi interzise sau de evitat în această zi. Nu ai voie să lucrezi în gospodărie. De asemenea, sunt de evitat petrecerile și distracțiile zgomotoase, deoarece este un moment de rugăciune și comemorare.

Pregătirile pentru această sărbătoare închinată morților se fac încă din Ajun, de vineri seară, pentru că este mare păcat să nu ai toate lucrurile gata pentru a fi duse la Biserică.

De asemenea, tradiţia populară mai spune că în această zi nu este bine să mergi la fântână. Totodată, bătrânii spuneau că nu este bine să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, întrucât pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Cine nu ţine cont de acest lucru va avea ghinion până la sfârşitul anului.