22.4 C
Iași
duminică, iunie 16, 2024

Români întorși în țară după 19 ani de muncă peste hotare: „Ne-am pierdut sănătatea muncind printre străini”

Must Read

Vasile și Otilia Tudorache sunt doi români care în 2018 s-au întors la Păulești, în județul Vrancea, după foarte mulți ani petrecuți la muncă, în Italia. Povestea reîntoarcerii lor a fost relatată recent de TRINITAS TV, în cadrul emisiunii Timpul reîntoarcerii și emoționează prin sinceritatea cu care cei doi soți povestesc ce-au simțit și trăit în anii petrecuți în străinătate, de unde s-au întors cu grave probleme de sănătate.

Vasile Tudorache, un vrâncean înzestrat cu talent literar, autor al volumului de versuri „Vămile pâinii”, a stat în Italia aproape 19 ani, iar soția lui, Otilia, 10 ani. Timp în care au muncit pentru o viață mai bună, departe de cei dragi, asemeni multor români nevoiți să ia drumul străinătății.

Vasile a plecat în anul 2000 spre Italia, „Țara făgăduinței”, cum el însuși a numit-o. Acasă și-a lăsat soția, care avea să-l urmeze câțiva ani mai târziu, și pe cele două fetițe ale lor.

A lucrat la gater și la pădure, cu drujba, până când a avut un grav accident la locul de muncă în urma căruia a stat două zile în comă, a rămas cu sechele și a trebuit să se pensioneze.

Otilia, în schimb, a fost operată la coloana vertebrală din cauza greutăților pe care le-a ridicat la depozitul unde lucra:

„În Italia am câștigat un trai mai bun, pentru noi, pentru fete, dar am pierdut mult și în primul rând sănătatea”, a spus Otilia.

„Ridicam foarte mult, ridicam cutii de 30 de kg de una singură. Era o muncă bine plătită, dar era foarte, foarte greu. De multe ori ajungeam seara acasă și nici să mănânc nu mai puteam de oboseală. Eram într-un stres continuu.”

În 2018, după ani de zile de muncă grea și de trăit în casele altora, Familia Tudorache a luat decizia de a se întoarce definitiv pe meleagurile natale, la Păulești, unde și-au găsit în sfârșit liniștea sufletească.

Și-au terminat casa, și-au pus la punct gospodăria și au început o viață nouă. O viață nouă cu o pasiune veche, pentru că Vasile nu a lăsat nicicum drujba din mână.

În prezent, lucrează ca meșter popular și din mâna lui ies adevărate obiecte de artă, sculptate în lemn, cu drujba.

Pasiunea pentru prelucrarea lemnului a avut-o de mic copil, moștenită de la tatăl său și între timp a devenit o vocație.

A meritat efortul de a munci din greu în Italia? „S-a meritat pentru că nu aveam bani – a spus Vasile – s-a meritat, dar am plătit cu vârf și îndesat. Am plătit un preț mare, prea mare.” Video mai jos: