14.2 C
Iași
duminică, mai 19, 2024

Angela Moldovan, cunoscuta interpreta de muzică populară, are o poveste de viață incredibilă. Artista s-a întors la primul soț după ce mariajul cu numărul doi a eșuat

Must Read

Angela Moldovan, cunoscuta interpreta de muzică populară, are o poveste de viață incredibilă. Dincolo de folclor, Angela a cântat și muzică de operă și a jucat în filme de succes.

Angela Moldovan s-a născut pe 19 septembrie 1927, în Chișinău, Moldova. Însă, a locuit în diverse locuri din lume. În copilărie s-a mutat cu părinții săi la Târgu-Mureș, apoi la Timișoara și Suceava, din cauza obligațiilor de serviciu pe care le avea tatăl său. ”Tata se ocupa de analiza și marcarea metalelor prețioase la un birou special. Era șef de serviciu pe județ. Era destul de delicată meseria lui, supusă la felurite riscuri și ispite. Pentru a nu putea intra în cine știe ce relații necinstite cu negustorii sau alți proprietari de aur, de argint, era mutat, la fiecare patru ani, într-un alt oraș. Normal, și eu am colindat astfel toată țara”, povestea îndrăgita interpretă.

Celebra artistă a absolvit liceul la Suceava, apoi a urmat, în paralel, cursurile a două facultăți: Litere (română-franceză) și Conservatorul. În anul 1950, a debutat pe scena Operei din Cluj. ”Intrasem, încă din anul I de facultate, și în corul Operei, ca să mai câștig un ban, să mă pot întreține. Fugeam de la facultate la Operă pentru repetiții, apoi la cealaltă facultate și seara, spectacol. Mâncam la niște cantine, ale Crucii Roșii, ale învățătorilor, și ele sărace. Supă de chimen și mămăliga cu prune uscate.

Când am luat primii bani de la Operă, am stat și m-am gândit: ce să-mi cumpăr? O pereche de ciorapi sau o prăjitură? După un an în cor, am câștigat un concurs pentru un post de solistă și am început să cânt în diferite spectacole. Timp de 14 ani am interpretat 14 roluri, mai mici sau mai mari, în „Nunta lui Figaro”, de Mozart, în „Rigoletto”, de Verdi, în „Hänsel și Gretel”, de Humperdinck. Debutul într-un rol de mare cuprindere a fost cu Gilda, din „Rigoletto”, povestea Angela Moldovan.

Angelei Moldovan are o poveste de viață incredibilă

Povestea vieții amoroase a Angelei Moldovan este incredibilă, părând desprinsă din filme. Artista a iubit toată viața un singur bărbat, însă a realizat acest lucru abia după ce s-a despărțit de el.

Actorul Victor Moldovan, marea iubire a artistei, a fost motivul pentru care interpreta a părăsit Clujul și s-a mutat la București. Angela și Victor Moldovan s-au cunoscut în anul 1950 în timpul spectacolului, ”Paharul cu apă” și s-au căsătorit doi ani mai tîrziu, în 1952. Însă, au divorțat în 1958, iar Angela Moldovan s-a căsătorit cu poetul și textierul Mircea Block. Acesta a compus versurile multor cântece care vor rămâne în istorie: ”Mi-am făcut bundiță nouă”, ”Fata neichii” ori ”Sârba de la Deleni”. Cei doi au fost împreună până în 1970, când au divorțat. La 8 ani după divorțul de al doilea soț, artist i-a spus din nou ”da” lui Victor Moldovan.

Într-un intreviu mai vechi, Angela Moldovan povestea cât de greu i-a fost atunci când s-a mutat în Bucureșri.

”Nu voiam să plec din Cluj. Am stat un an așa, el aici, eu acolo. Nu se putea adapta și tot făcea memorii să revină la Cluj. Nici acum, după 51 de ani, nu s-a obișnuit cu viața din Capitală. Nu i-au aprobat să revină în Cluj. A trebuit să mă mut eu. Nu am găsit nicio poartă deschisă pentru mine. La Operă, toate locurile erau ocupate, nici n-au vrut să audă de mine. Cine eram eu? Nu aveam nici unde locui. Am stat un an de zile într-o cabină a actorilor la teatrul care acum se cheamă Odeon, de pe Calea Victoriei. Atunci era acolo Teatrul Național”, povestea artista, potrivit Diva Hair.

Însă, după perioada dificilă, succesul a apărut. A fost acceptată ca solistă în ansamblul ”Barbu Lăutaru”, iar apoi în ansamblul ”Ciocârlia”. Astfel că Angela Moldovan a cântat în aproape toate colțurile Globului și s-a bucurat de un succes incredibil atât în țară cât și în străinătate.

Artista a plecat într-o lume mai bună pe 13 octombrie 2013, la vârsta de 86 de ani, din cauza unor probleme cardiace. Dispariție ei a lăsat un mare gol în lumea muzicii românești.