10.2 C
Iași
duminică, mai 19, 2024

Abandonat în spital de mamă după ce l-a născut, Ionuț Ursu salvează vieți și nu se dă în lături de la nimic pentru a face bine. Povestea ce poate fi scenariu de film a tânărului de 32 de ani

Must Read

Abandonat în spital de mamă după ce l-a născut, Ionuț Ursu salvează vieți și nu se dă în lături de la nimic pentru a face bine. Povestea ce poate fi scenariu de film a tânărului de 34 de ani începe în Maternitatea Bicaz, acolo unde a fost lăsat de mama sa. 

Femeia aflase că Ionuț are HIV și a decis să își lase copilul acolo, în Maternitatea Bicaz. Însă, lucrurile stăteau diferit. Ionuț era sănător, nu avea virusul ucigaș, medicii greșiseră analizele.

Ionuț a fost botezat în spital de o doctoriță cu suflet mare. Copilăria și-a petrecut-o prin mai multe orfelinate din țară. Într-o zi, atunci când avea zece ani, o doamnă de la bucătărie i-a spus să plece de acolo pentru că infectează mâncarea.

Anii care au urmat au fost cumpliți. Băiatul a căzut în depresie și șapte ani a trăit alături de alți copii bolnavi, așteptânduși sfârșitul. Deși știa că va muri și că era grav bolnav, Ionuț încerca mereu să îi ajute pe toți. Fugea din cămin, mergea la muncă, strângea bănuți cu care să le cumpere copiilor dulciuri.

”Fugeam din cămin, mergeam prin piață, la muncă, la cărat mărfuri, făceam ce puteam, strângeam un ban și le cumpăram câte ceva dulce”

”Povestea mea e, aparent, ca a oricărui băiat de vârsta mea crescut de stat. Dar e în fiecare zi alta. E ca şi cum durerea ţi-ar schimba mereu înţelesul vieţii. Am fost un copil bolnăvicios, contactasem un stafilococ după naştere, iar până pe la opt ani tot făceam injecții cu Moldamin, un chin cumplit, și abia pe la zece ani am fost trimis la şcoală.

Atunci, la analize, mi-au spus că am virusul HIV, că n-o să mai scap de el niciodată şi vreo şapte ani am trăit, alături de alţi copii bolnavi, aşteptând să mor, însă ajutându-i pe cei mai mici cum puteam. Fugeam din cămin, mergeam prin piață, la muncă, la cărat mărfuri, făceam ce puteam, strângeam un ban și le cumpăram câte ceva dulce”, a povestit el în urmă cu câțiva ani.

Ionuț Rusu a primit o veste care i-a schimbat viața

Însă, anul 2006 aducea o schimbare radicală pentru Ionuț. O nouă directoare venită la centrul în care locuia a cerut o nouă serie de teste și Ionuț a aflat, la vârsta de 18 ani, că este sănătos și că nu a avut niciodată HIV. După ce a aflat minunata veste, băiatul a încercat să își găsească mama, dar femeia nu a dorit să audă de el.

Deși a suferit în copilărie și adolescență, neavând dragostea părinților, Ionuț Rusu a continuat să lupte și să își croiască un viitor. A absolvit liceul ”Dimitrie Leonida” din Piatra Neamț, iar apoi a intrat la Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti, la buget, pe care ulterior a absolvit-o şi apoi a ales și un program de master.

”Volunteer for Life”, un ONG care apără drepturile oamenilor

Mai mult, încă de la vârsta de 16 ani a început să facă voluntariat pe ambulanță. Ionuț Ursu face gărzi voluntar alături de echipajele medicale de la Ambulanţa Bucureşti.

”Am vrut să întorc cumva binele ce mi-a fost făcut şi mie. Simţeam asta ca pe un fel de datorie. Am fost bine îngrijit acolo, la urgențele din Neamţ, în copilărie, după un accident care ma putea lăsa şchiop, asta m-a impresionat şi de atunci mi-am spus că voi ajunge cândva şi eu să salvez oameni”, a mărturisit băiatul.

După ce a fost voluntar în Nepal, după cutremurul devastator din 2015, Ionuț a pornit un ONG pe care l-a numit ”Volunteer for Life”, care apără drepturile oamenilor, sprijină copiii defavorizați şi integrează în societate copiii cu autism, scrie Diva Hair.